U heeft het vast wel eens meegemaakt als u een vakantiehuis huurt in Nederland en nadien de afrekening ziet. In de specificatie staat dan vaak de term toeristenbelasting. Wat is dit voor soort belasting en waarom wordt het geheven. Er is al tijden veel commotie over deze extra bijdrage aan de gemeentelijke kas. De eigenaren van vakantieparken zitten er in ieder geval niet op te wachtten, zoveel is wel duidelijk.
Hieronder enige aanvullende informatie over dit wonderlijke (en typisch Nederlandse begrip)
En niet alleen bij bungalowparken en dergelijke. Ook bij het overnachten in een hotel in Nederland betaald u deze belasting.
Toeristenbelasting wordt geheven per nacht en per persoon. De verhuurder moet dit dus gelijk in een eventuele prijsofferte verwerken. De beheerder dient dus te weten hoeveel personen er in een vakantiewoning willen verblijven en hoeveel dagen, of eigenlijk hoeveel nachten want hier wordt de belasting op geheven.
De wet schrijft voor dat er toeristenbelasting moet worden voldaan op het moment dat er iemand verblijft in een vakantiehuis welke niet staat ingeschreven in het gemeenteregister. Dus met andere woorden als de huurder van het vakantiehuis uit een andere gemeente komt dat is deze toeristenbelasting schuldig. Dus ook rekent de eigenaar van een vakantiehuis geen huur dan nog zal juridisch gezien er wel toeristenbelasting schuldig zijn.
De beheerder(verhuurder) van een vakantiepark dient een register bij te houden waar precies het aantal overnachtingen en personen per vakantiewoning wordt bijgehouden. Aan het eind van het kalenderjaar moet dit worden doorgegeven aan de gemeente waar het vakantiepark zich bevindt. Er wordt dus door de gemeente doorgaans eenmaal per jaar deze belasting geïncasseerd.
Elke gemeente mag zelf zijn tarief aanhouden welke er door de vakantiegangers per nacht moet worden voldaan.
Door het heffen van deze belasting krijgt de gemeente jaarlijks extra inkomsten. Het uitgangspunt is dat deze geldstroom in de verdere ontwikkeling van het toerisme wordt gestoken en het onderhouden van diverse toeristische voorzieningen + het onderhoud van de infrastructuur welke onderhevig is aan extra slijtage door de vakantiegangers welke desbetreffend gemeente aandoen voor het doorbrengen van een vakantie.
Die is momenteel nog ongewis maar is wel onderdeel van veel discussie en irritatie bij met name de verhuurders van vakantieparken en natuurlijk de huurders die graag een vakantiehuis willen huren op het desbetreffende park.
Grootste twistpunten zijn onder andere dat de toeristische branche op deze manier extra kosten in rekening moet brengen bij de hurende partij. Dit maakt het dat de totale kosten voor het boeken van een recreatiewoning in de ogen van de verhuurder onnodige hoog oplopen. De vrees is dat hierdoor omzet wordt misgelopen door wegblijvende toeristen.
Maar het grootste punt van irritatie is toch wel het bepalen van het bedrag. De hoogte van de toeristenbelasting wordt op gemeentelijk niveau bepaald. Dit betekent dus dat elke gemeente in feite een ander tarief kan hanteren. Hierdoor kunnen de verschillen per gemeente hoog oplopen, vooral natuurlijk als er grote groepen een vakantiehuis willen huren voor het maken van een wat langere vakantie.
En dan is er ook nog de regel dat een gemeente niet verplicht toeristenbelasting hoeft te eisen.
Door dit beleid krijg je scheve gezichten in de toeristenbranche. Een eenduidig beleid uitgevoerd op landelijk niveau zou het in ieder geval een stukje transparanter kunnen maken maar of dit gaat gebeuren is nog maar de vraag.