Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Hieronder enkele nuttige tips als u overweegt te gaan investeren in recreatief vastgoed. Het is zaak om goed inzicht te krijgen in de materie. In dit artikel doen ik enkele tips aan de hand waar u wellicht uw voordeel mee kunt doen als u op zoek bent naar een te koop staande recreatiewoning.
Dit is niet om u af te schrikken als u nadenkt over het aankopen van een recreatiewoning. Maar feit is wel dat er heel veel mensen in de financiële problemen zijn gekomen juist doordat ze impulsief zijn overgegaan tot aankoop van een tweede huis.
Dikwijls komt dit doordat mensen op vakantie zijn in een bepaald land. Het eten, weer en de cultuur spreekt erg aan in het desbetreffende vakantieland. Ook het vakantiehuis of appartement waar ze verblijven is uitstekend. En toevallig is er op dit vakantiepark een vakantiehuisje welke in de verkoop komt. Het aanbod van recreatiewoningen is toch al erg breed en dit maakt het dikwijls dat de consument tussen de bomen het bos niet meer ziet.
Deze combinatie van elementen wil er nog wel een aan toe bijdragen dan mensen impulsief overgaan tot de aankoop van een tweede woning. En hoewel ze de financiering rond hebben gekregen komt het naderhand voor dat het elke maand toch een heel gedoe is om de aflossing van de financiering elke maand weer voor elkaar te krijgen. Vooral als blijkt dat het in de praktijk nog niet zo makkelijk is om zelf veel gebruik te maken van het aangekocht vakantiehuis. En een “second home” in het buitenland lijkt prachtig, maar iedere keer weer vliegtickets aanschaffen kan aardig in de papieren lopen. Vooral als het vakantieland een bestemming is waar geen dagelijkse vluchten op vliegen en het niet mogelijk is om ticket te boeken bij een prijsvechter als bijvoorbeeld een Ryanair.
Ook moet u goed weten dat als u overgaat tot aankoop van een 2e woning er allerlei extra kosten komen. Natuurlijk zijn er kosten als gas, water en licht. Maar als u een huis of appartement heeft aangekocht op een vakantiepark dan moet u er rekening mee houden dat u ook jaarlijkse kosten heeft, u betaald als het ware mee aan de voorzieningen op het park. Denk dan eens aan onderhoudskosten van bijvoorbeeld een zwembad en een centraal voorzieningengebouw, maar ook het onderhoud aan uw vakantiehuisje mag niet worden vergeten. U gaat dus deel uitmaken van een VVE (Vereniging Van Eigenaren) en deze brengen in overleg jaarlijkse kosten in rekening. Per vakantiepark kunnen de bijdragen hiervoor erg verschillen, maar staat uw 2e woning op een park met veel voorzieningen dan kan dit u duizenden Euro’s op jaarbasis gaan kosten.
Ook moet u goed in ogenschouw nemen of u uw tweede huis ook gaat verhuren of puur voor eigen gebruik houdt. Als u via het park gaat verhuren heeft u in ieder geval wat inkomsten uit uw vakantiewoning, deze kunnen uw maandelijkse lasten behoorlijk verlagen. Als u overweegt een tweede woning te kopen en deze zelf te willen verhuren dan is het erg belangrijk om te weten te komen van de parkeigenaren wat de mogelijkheden voorwaarden zijn. Als de verhuurorganisatie op het vakantiepark garanties kan geven dan is het zeer belangrijk om deze ook juridisch vast te laten leggen. Mondelinge afspraken is u op glad ijs begeven. Ook als u puur gaat beleggen in recreatief vastgoed is het verstandig u goed op de hoogte te stellen van allerlei wetgeving welke bij een bepaald land horen.
Denk eraan dat de aanschaf van een recreatiewoning een investering op de lange termijn is. U moet voor u zelf zoveel mogelijk overzichtelijk maken wat de toekomstverwachtingen van u op persoonlijk en financieel vlak zijn. Het hebben van een tweede woning moet een deugd zijn geen last !
Ook dit is een aspect welke naderhand nog wel eens naar de oppervlakte komt drijven als zijnde een groot probleem. En niet alleen het soort woning is belangrijk ook de locatie. Maakt het onderdeel uit van een park of heeft u een vakantiehuis aangekocht welk op een individueel stuk grond staat.
Een probleem welke nog weel eens voorkomt is dat mensen gevallen zijn voor een prachtige vakantieboerderijtje in Frankrijk. Er zit een prachtig stuk grond bij en ook de omgeving is prachtig, als klap op de vuurpijl is de verkoopprijs van dit nostalgische pand ook nog eens erg gunstig. Alle signalen staan op groen en de mensen besluiten dit pand als tweede huis aan te schaffen. De koop wordt nog tijdens de vakantie rondgemaakt. Nadat mensen weer thuis zijn komen ze vaak aan het nadenken. Hoe vaak willen wij eigenlijk na ons tweede huis toe en is dit ook realistisch. Er zit een grote tuin bij de woning, hoe gaan we dit onderhouden. Het is een oude boerderij en de isolatie van dit object is daarom minimaal. Hoe hoog zullen de vaste energielasten zijn. Bovendien is het te verwachten dat een oud huis als dit de komende jaren te maken krijgt met het nodige onderhoud. Ben ik zelf handig of moet ik dit uitbesteden. Zo ja, welke partij moet ik hiervoor benaderen en wie houdt er controle op het eventuele onderhoud of verbouwing van de vakantiewoning als ik er niet ben.
Maar ook als u een prachtig nieuw appartement koop in bijvoorbeeld Spanje kunnen er allerlei vragen opreizen. Moet ik het ook een deel van het jaar in de verhuur doen. Mag ik juridisch het gehele jaar door gebruik maken van mijn optrekje. Hoe steekt de V.V.E. in elkaar, welke mensen maken er onderdeel uit en speelt de projectontwikkelaar hier ook nog een belangrijk rol. Dit kan erg belangrijk zijn als u bijvoorbeeld bepaalde beslissingen moet nemen als V.V.E. betreffende het appartementencomplex. Als de ontwikkelaar de meeste appartementen na de oplevering van het complex nog steeds niet heeft verkocht, moet deze partij juridisch deel uit maken van de V.V.E. en heeft dus voor elk appartement welke de ontwikkelaar nog in handen heeft één stem. Dus als er op een vergadering van de Vereniging Van Eigenaren bepaalde beslissingen moeten worden genomen en er dus gestemd moet worden. Dan kan de ontwikkelaar van het appartementencomplex een soort van vetorecht aannemen. U zult begrijpen dat dit geen goede zaak is voor de overige eigenaren van de appartementen.
Het is dus ook erg belangrijk in welk land u een 2e woning wilt kopen, denk hier dus goed over na voordat u de onroerend goedmarkt opstapt.
En zo zijn er nog wel meer zaken waar u goed op moet letten als u een tweede huis koopt. Vooral in het buitenland is het belangrijk om een goed inzicht van de zaak te krijgen. Huur dan ook een gekwalificeerd persoon in die u kan begeleiden tijdens de aankoop van een tweede woning en u bovendien ook kan voorthelpen in het vervolgtraject. Neem dus bij voorkeur iemand met een juridische achtergrond in de arm. Dit kost u weliswaar wat extra geld in het begin, maar zal u waarschijnlijk veel narigheid achteraf kunnen besparen.
Dit is ook een punt wat veel mensen onderschatten als ze besluiten een tweede huis in binnen- of buitenland aan te kopen. In Nederland heeft u als voordeel dat u met veel regels en voorschriften al op de hoogte bent en anders kent u vast wel iemand die u hiermee kan voorthelpen.
In het buitenland is dit een heel ander verhaal. U kunt dan allerlei problemen krijgen welke u niet ziet aankomen. Veel mensen denken als dat de wetgeving in een ander E.U. land hetzelfde in elkaar steekt als de Nederlandse wet. Maar niets is minder waar. Elk land heeft weer zijn eigen regels en beperkingen. Dus ook voor de belasting is het gewoon zo dat je in elke land te maken kunt krijgen met geheel eigen wetten. Zorg ervoor dat dit voor u goed inzichtelijk is voordat u besluit een tweede woning in het buitenland aan te schaffen.
Waar u ook goed meer rekening moet houden is het valutaverschil. Buiten de EU landen heeft u te maken met een hele andere munt en dit kan met de bied- en laatkoersen grote verschillen geven. Neem dit dan ook mee als u besluit een vakantiehuis buiten een EU land aan te schaffen.
Ook is het natuurlijk belangrijk welke heffingen er allemaal zijn als u besluit uw tweede woning te gaan verhuren. Welke belastingen moet u dan afdragen. Verdiep u ook hier goed in.
Steeds meer mensen zien het aankopen van een vakantiewoning voornamelijk als een kans op het maken van een leuk rendement. Met andere woorden ze willen het eigen kapitaal in combinatie met een gedeelte vreemd vermogen voor zich laten werken. Dit is een prima insteek, maar als u enigszins de recreatieve onroerend goed markt volgt dan weet u dat er ook talloze investeerders op de koffie zijn gekomen met het aankopen van recreatief vastgoed.
Ook hierbij is het dus van groot belang dat u goed nadenkt over de aankoop van een tweede huis, temeer als het puur om het behalen van een huurrendement gaat.
Als u een tweede huis heeft gevonden waar het volgens de verkoper goed mogelijk is om een aantrekkelijk rendement te behalen dient u zelf de nodige research te doen. (of te laten doen)
Het eerste wat u moet doen is het kijken naar het rendement wat wordt aangeboden. Bieden ze u een “gegarandeerd” rendement van boven de tien procent dan klinkt dit eigenlijk te mooi om waar te zijn. (en vaak is dat ook daadwerkelijk zo) Laat deze aanbiedingen dan ook links liggen.
Als het rendement wel haalbaar klinkt en ook het verdere verhaal van de verkopende partij eerlijk op u overkomt en u dus wel oren heeft om te investeren bij deze partij. Dan is het zaak om deze organisatie of ontwikkelaar verder onder de loep te nemen. U moet dan eens kijken hoe lang ze bestaan en welke projecten ze hiervoor hebben ontwikkeld en verkocht. Wat zijn de reacties op het internet over dit bedrijf. Hoe hard zijn de garanties op een gegarandeerd rendement en in welke vorm worden deze uitgekeerd. Het is ook mogelijk om zelf uw vakantiehuis te verhuren, in welke vorm kunt u dit het beste gieten.
Ook is het belangrijk te weten, hoe wordt het onderhoudt en toezicht op uw vakantiehuis gehouden. Hoe wordt de verhuur gedaan en natuurlijk erg belangrijk hoeveel jaar is het rendement gegarandeerd en hoe gaat het verder na afloop van deze periode.
Kijk ook goed na hoe de huur- en verhuurcontracten in elkaar zitten. Wie draait er bijvoorbeeld op als er schade aan uw vakantiehuis ontstaat en welke partij is verantwoordelijk op de controle hierop.
Al bij al komt er veel bij kijken als u besluit te gaan investeren in een 2e woning met als insteek het behalen van een leuk rendement op de gedane investering.
Het aankopen van een vakantiehuis is een ingrijpende gebeurtenis en bovenal een kostbare investering. Als u de aankoop van een recreatiewoning goed hebt doordacht en financieel het waterdicht hebt gemaakt dan bent u er nog niet. Het is natuurlijk ook belangrijk om uw tweede woning in binnen- of buitenland goed te beschermen tegen zaken welke na aankoop op u af kunnen komen.
Als u bijvoorbeeld een appartement van een tekening koopt en de realisatie van deze woning nog moet starten of in volle gang is, dan is het belangrijk te weten hoe de oplevering zal geschiedden. Kunt u zelf met de aannemer de woning doorlopen en hem wijzen op eventuele tekortkomingen aan het object. En wat gebeurt er als de realisatie van het project wordt vertraagd, krijgt u hiervoor een financiële compensatie.
Maar als u bijvoorbeeld een woning aanschaft in een regio waar er sprake kan zijn van extreme weersomstandigheden. Bijvoorbeeld het orkaanseizoen in de Verenigde Staten of extreme regenval in laten we zeggen Thailand. Is hier met de realisatie van uw tweede huis rekening mee gehouden en hoe gaat een verzekering hier mee om als het toch mis gaat.
En wat gebeurt er als er ingebroken wordt in uw 2e huis als u deze het hele jaar in de verhuur heeft gedaan bij een verhuurorganisatie. Dit zijn allerlei zaken waar u absoluut rekening mee moet houden bij de aanschaf van een vakantiewoning.
De aankoop van een tweede huis wordt nog wel eens onderschat door mensen. Vaak spelen emotie een belangrijke rol bij aankoop van een 2e optrekje. Zorg ervoor dat u goed beslagen ten ijs komt als u het kooptraject daadwerkelijk wilt ingaan. Met andere woorden zorg ervoor dat u zoveel mogelijk informatie hebt vergaard over het de woning en eventueel het project, het land waar het object staat (of komt te staan) verdiep u goed in de verkopende partij en let ook goed op lokale wetten, etc.
Het kopen van een vakantiehuis moet een leuke aangelegenheid zijn en nog belangrijker, het moet ook plezierig blijven op de langere termijn.
Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie
Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal