3 tips om prefab kozijnen makkelijk te onderhouden

geplaatst op 14-01-2021
 Tweede woning 
Heb je in je woning, bijvoorbeeld in je tiny house of dakkapel, prefab kozijnen zitten? Dan is goed kozijnonderhoud belangrijk om het kozijnwerk in een goede staat te houden. Maar hoe kun je op een slimme manier een prefab kozijn schoonhouden, zodat deze mooi blijft en langer meegaat? In dit artikel vind je de drie beste onderhoudstips om jouw prefabkozijnen mooie en schoon te houden. We concentreren ons op het kozijn van hout, van aluminium en van kunststof. Dit zijn namelijk de drie meest voorkomende materialen die in prefabconstructies als kozijn worden gebruikt
alt

1. Onderhoud van prefab houten kozijnen

Prefab kozijnen die van hout zijn gemaakt, vereisen periodiek onderhoud om ze mooi te kunnen houden. Hierbij moet wel gezegd worden dat houten kozijn materialen tegenwoordig van een dusdanige kwaliteit zijn, dat het onderhoud gemakkelijker is dan jaren geleden en ook minder vaak hoeft te gebeuren. Belangrijk bij houten kozijnen is om deze aan de buitenkant minstens één keer per jaar goed te reinigen. Gebruik hiervoor lauwwarm water en een zachte doek. Belangrijk is om in ieder geval geen bijtende reinigingsmiddelen te gebruiken. Naast het jaarlijks schoonmaken heeft een houten kozijn ongeveer eens in de zeven tot negen jaar een verfbeurt nodig.

2. Een kozijn van aluminium onderhouden

Een aluminium kozijn heeft ook onderhoud nodig. Woon je in een stad? Maak deze kozijnen dan minimaal vier keer per jaar schoon met een natte doek. Eventueel kun je op de doek een pH neutraal schoonmaakmiddel doen. Maak bij het schoonmaken geen gebruik van schuurmiddelen of bijtende stoffen, om zo krasvorming op het kozijn materiaal te voorkomen. Mocht je in jouw aluminium prefab kozijnen schuifbare delen hebben, dan is het van belang om die onderdelen op zijn minst één keer per jaar te reinigen.

3. En zo houd je kunststof kozijn materiaal goed schoon

Een kozijn van kunststof, ten slotte, wil je natuurlijk ook stralend houden. Het schoonhouden van kunststof kozijnwerk doe je door een gewoon schoonmaaksopje te maken, uiteraard zonder bijtende middelen erin. Maar het kozijn oppervlakte buiten minstens drie tot vier keer per jaar goed schoon. Na het schoonmaken met een sopje, kun je het kozijnwerk goed drogen met een doek. Gebruik geen schuursponsjes, want dan ontstaan er lelijke krassen op het kunststof. En dat is natuurlijk niet wat je wilt hebben. Fijn aan kunststof is ten slotte dat het onderhoud erg beperkt is. Zo hoeft kunststof (anders dan hout) niet geschilderd te worden.