Turkije

Turkije

Turkije Land in Europa

Turkije is een land met een grote en roemruchte geschiedenis. Het land van onder andere Alexander de Grote, het grote Ottomaanse Rijk en de grote vernieuwer Ataturk.

Geschiedenisliefhebbers kunnen zich in Turkije onderdompelen in een imponerende terug in de tijd reis. Het land heeft zoveel verandering meegemaakt dat het simpelweg niet in enkele zinsneden te beschrijven valt.

Maar ook het heden van Turkije heeft u veel te bieden. Wat te denken van Istanbul deze schitterende metropool welke in tweeën wordt gespleten door de indrukwekkende rivier de Bosporus. Deze stad is het waard voor een bezoek van minimaal vier dagen. U kunt zich dan in ieder geval vergapen aan de absolute hoogtepunten.

Wij zullen er hier enkele benoemen die u beslist niet mag missen:
Er zijn twee prachtige moskeeën die u simpelweg moet bekijken. De eerste is de Haghia Sophia. Binnen in deze Moskee voelt u de oudheid van het gebouw in u komen. Deze imposante moskee is circa 1500 jaar oud en is opmerkelijk goed behouden gebleven. Binnen in de moskee vindt u prachtige Byzantijnse mozaïken en onder de reusachtige koepel prachtig blauw Iznik tegelwerk.

De tweede moskee welke u in deze Turkse metropool moet bekijken is de Blauwe Moskee, deze bevindt zich slechts op enkele honderden meters afstand van de Haghia Sohia. U kunt een bezoek aan de twee dus perfect combineren. De Blauwe Moskee is bekend om zijn zes minaretten. De binnenkant is in vergelijking met de Haghia Sophia een stuk soberder maar daarom niet minder indrukwekkend.

Ook in dezelfde buurt ligt het Topkapipaleis, dit is een ruim opgezet complex met prachtige gebouwen, schitterende binnentuinen en een apart harem gedeelte. Ook herbergt het een museum met een collectie waardevol antiek. De wereldberoemde Bazaar moet u simpelweg een bezoekje gaan brengen. U zult het als een doolhof gaan ervaren waar u elke minuut weer nieuwe indrukken zult opdoen. Een absolute aanrader.

Turkije heeft meer te bieden dan alleen Istanbul.
De kustlijn is prachtig en in combinatie met het prettige klimaat wordt Turkije meer en meer het favoriete land van de zonaanbidder. Tegenwoordig kent bijna iedereen de bekende kustplaatsen Antalya, Alanya en Bodrum.
Er zijn hier dan ook diverse vakantieparken te vinden waar men een leuk vakantiehuis of appartement kan huren.

Vakantiegangers die in Turkije meer zoeken dan alleen maar zon kunnen dit goed combineren met excursies van één of meer dagen de binnenlanden in. Er is veel bewaard gebleven van de Turkse geschiedenis en bovendien ervaart u in de binnenlanden het echte Turkse leven. De tijd lijkt hier nog gewoon stil te staan. U zult hier bovendien ervaren hoe gastvrij de Turken zijn.


Natuur

Ook op het vlak van de natuur heeft Turkije veel te bieden. Het heeft kale desolate landschappen, prachtige groene oases met azuurblauwe meertjes. Schitterende gebergtes met zijn geheel eigen planten- en dierenrijk.

De kust van Turkije is ook al spectaculair met imponerende rotsen met diepe inhammen waar de zee het land als het ware binnendringt. Hier en daar weer afgewisseld met prachtige zandstranden. Ook zijn er een aantal schitterende Nationale parken die voor de echte natuurliefhebber simpelweg een must zijn.

Doordat Turkije een groot land is met ook de nodige hoogteverschillen wisselt ook de temperatuur per regio af. Als u een bepaalde regio gaat bezoeken dan is het ook aan te raden om u vooraf goed te informeren naar de kenmerken van de bewuste streek.
We zien ook dat in toenemende mate een tweede huis in Turkije aanschaffen. Begrijpelijk gezien de prijs/kwaliteit in combinatie met de vele zonuren en goede bereikbaarheid middels de vliegverbindingen vanuit Nederland maar ook de omliggende landen.
Niet elke regio is even geschikt om een vakantie door te brengen.

Land

Turkije

Oppervlakte

774.815 km2

Hoogste punt

Ararat 5185 meter

Inwoners

Circa 68 miljoen

Taal

Turks

Valuta

Turkse lira

Tijdverschil

min. 1 uur later

Klimaat

Divers Klimaat

Hoofdstad

Ankara