Aankoop recreatiewoning op latere leeftijd

geplaatst op 09-06-2016
 Tweede woning 
alt

In de gouden jaren na het pensioen wilt men vooral genieten van de grote en kleine dingen in het leven. Er is namelijk meer tijd en in de meeste gevallen meer financiële mogelijkheden om dit te kunnen doen. Een recreatiewoning is een goed voorbeeld van een investering in eigen geluk. Hier kan men zich terugtrekken en genieten van rust en de natuur. Als u dit ook overweegt hebben wij een aantal tips voor u.

Er zijn in Nederland veel recreatiewoningen beschikbaar en er komen steeds meer bij. Dat wilt zeggen dat u een ruime keus heeft betreft de locatie en de prijscategorie van de woning. Zo kunt u kiezen voor een duurdere (vaak stenen) woning of en chalet waarmee u veel voordeliger uit bent.

Let op de erfpacht

Wanneer u een recreatiehuis koopt betaalt u in sommige gevallen alleen voor het huisje en niet voor de grond. Hoewel dit het huisje goedkoper maakt zult u jaarlijks erfpacht moeten betalen. Dit zijn kosten waar u altijd aan vastzit. U zult daarom moeten overwegen wat de beste keuze is voor uw situatie.

Belastingvoordeel

Wanneer u een recreatiewoning koopt kunt u in eerste instantie geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Dat komt omdat een tweede woning bij de belastingdienst onder box 3 valt. U kunt echter het adres van uw recreatiewoning als hoofdadres opgeven. Hier zijn regels aan verbonden en de gemeente moet hier toestemming voor verlenen. Wanneer u wel in aanmerking komt om uw recreatiewoning als hoofdverblijf te registeren zult u van belastingvoordeel kunnen genieten.

Voorzieningen

Als u kiest voor een park met veel voorzieningen betaalt u meer. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt, golfbaan, zwembad of andere activiteiten. Wanneer u het belangrijk vindt dat u uw favoriete hobby kunt uitoefenen of een betrokken gemeenschap wilt dan is het aan te raden om te kiezen voor een park met meer voorzieningen.

Nieuwbouw

Staat er een recreatiewoning te koop die u wilt aanschaffen heeft u veel keuze. Er worden momenteel meer recreatiehuizen bijgebouwd dan ooit tevoren. De volgende drie regio’s hebben het grootste aanbod aan nieuwe vakantiehuizen:

  • Zeeland
  • De Veluwe
  • Kust van Zuid Holland

Senioren

Ook als u nog fit bent is het goed om rekening te houden met de toekomst. Veel recreatieparken houden ook rekening met oudere bewoners door ze praktisch in te richten. Deze woningen worden ook meestal gelijkvloers gemaakt. Mocht u toch een bovenwoning willen kunt u in de toekomst bij mindere mobiliteit nog altijd gebruik maken van hulpmiddelen zoals een traplift. U kunt in sommige gevallen zelf een traplift kopen met behulp van de gemeente.