Bereik internet in vakantiewoning

geplaatst op 20-09-2016
 Tweede woning 
alt

Veel Nederlanders houden er een tweede (vakantie)woning op na. Deze bevinden zich vaak in de natuur of recreatieparken. Dat zijn vaak afgelegen gebieden waarbij de dekking door internetproviders niet altijd even goed georganiseerd is. Bovendien verblijven de meeste mensen er slechts enkele weken tot maanden per jaar. Dan is het relatief erg duur om een internetabonnement af te sluiten, terwijl u er maar kort gebruik van maakt. Enkel internet op de smartphone is ook niet ideaal en kost relatief veel dataverbruik. In dit gat wordt ingesprongen met het zogenaamde 4G internet voor thuis. Hier leest u wat het is en of het voor uw tweede woning een optie zou kunnen zijn.

4G voor Thuis als alternatief voor stabiele en snelle internetverbinding

Sinds begin 2016 zijn telecomspelers begonnen een pilot onder honderden huishoudens die niet kunnen beschikken over een stabiele en snelle internetverbinding. Dit is vooral omdat zij in de zogenaamde buitengebieden wonen, waar de dekking van de internetproviders via vaste verbinding niet adequaat is. Ook geldt dat woonbootbewoners en bewoners van anti-kraakpanden vaak niet over een stabiele verbinding kunnen beschikken.

Het mobiele netwerk is wat betreft capaciteit beperkter dan een WiFi-netwerk en is gezocht naar verschillende oplossingen om dit het hoofd te bieden. Een daarvan is dat het internetten ‘s nachts volledig gratis is, ongeacht het verbruik. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld een film wilt downloaden en de volgende dag wenst te bekijken.

Veel behoefte bij vakantieparken/ woningen

“Er is onder huizenbezitters in afgelegen gebieden veel behoefte aan een stabiele internetverbinding, waarbij het abonnement niet het hele jaar hoeft door te lopen.” Dat zegt Laagsteprijswijzer in een reactie op de aankondiging van de introductie van 4G internet voor Thuis per oktober 2016. “Het prettige is dat er 3 verschillende pakketten komen, waarbij het kleinste pakket voor veel mensen al voldoende is. Dit pakket wordt Internetbundel S genoemd met 25GB per maand. Het prettige is dat de pakketten gepauzeerd kunnen worden, zodat er niet het hele jaar betaalt hoef te worden wanneer er geen gebruik van hoeft gemaakt te worden. Het enige nadeel is dat er wel een eenmalige aanschaf van een  prijzige 4g-router nodig is.” De andere 2 internetbundels die bij 4G internet voor Thuis bestelt kunnen worden zijn internetbundel M en internetbundel L. Hierbij kan de gebruiker beschikken over 100GB bij pakket M en over 250GB per maand bij pakket L.

Controleer wel of u in uw vakantiewoning dekking heeft van het mobiele netwerk. Anders kunt u helaas (nog) niet gebruik maken van de dienst die als alternatief geldt voor vast breedband internet. Als vervanging voor internet bij u thuis is het niet aan te raden, omdat het relatief duur is in vergelijking met de andere vaste internetabonnementen die verkrijgbaar zijn.