Brownsberg het Natuurpark van Suriname

geplaatst op 06-06-2016
 Zomervakantie 
 Rondreis 
alt

Het tropische regenwoud is één van de redenen om naar Suriname op vakantie te gaan. Het Brownberg Natuurpark Suriname is één van de betere, goed bereikbare natuurparken van het Zuid-Amerikaanse land. Breng je de vakantie door in dit land dan moet je simpelweg tijd inplannen om dit fraaie park te bezoeken.

Geschiedenis van Brownsberg

De Amerikaan John Brown ging aan het einde van de negentiende eeuw goud zoeken in dit gebied. Helaas voor hem had hij weinig succes, maar er werd wel een berg naar hem vernoemd en dus indirect ook een heus natuurpark!

Ligging van het natuurpark

Het Browsberg park is gelegen in het district Brokopondo. Brokopondo ligt in het oosten van Suriname, ongeveer halverwege het land. Het grootste gedeelte wordt bedekt door regenwoud.

Waarom naar Brownsberg Natuurpark?

Het Brownsberg Natuurpark biedt een prachtige natuur. Zo zijn er onder andere watervallen, verschillende diersoorten, kleurrijke bloemen en planten en diverse boomsoorten. Met een oppervlakte van ruim 12.200 hectare is er eindeloos veel te zien. In de bergen zijn verschillende huizen en kampen gebouwd, waar je een bezoekje aan kunt brengen.

Goede wandelroutes

Het park heeft diverse wandelroutes, waardoor het park goed te bewandelen is. Enige conditie is wel vereist. Je komt een enkele keer namelijk ook langs stromende riviertjes en watervallen. De paden kunnen bovendien soms flink in hoogte veranderen. Je kunt je voorstellen dat het met de bijkomende warmte best zwaar kan zijn. Wandel daarom rustig en neem regelmatig een pauze. Mooie plekjes kun je daarom ook goed gebruiken om even uit te rusten.

Dieren in Brownsberg Natuurpark

In het park komen diverse diersoorten voor, waaronder de brulaap, de trompetvogel, boskonijnen en de agoeti. Ook leven er diverse kleinere diersoorten, waaronder vlinders en insecten.

Overnachten in de Surinaamse jungle

Er zijn diverse reisorganisaties die overnachtingen aanbieden in de jungle. Er zijn verschillende logeergebouwen, die variëren van een simpele hangmat tot een volledige vakantiebungalow. Het kan echter in de avond erg afkoelen. In de nacht kan het behoorlijk koud worden, vooral in de bergen. Een extra dikke slaapzak is dan geen overbodige luxe. Het voordeel van de kou is wel dat de muggen op afstand blijven. Overdag is het wel raadzaam om voldoende en regelmatig DEET te gebruiken, afhankelijk van de gebruiksaanwijzing. Alhoewel er in de nacht minder muggen zijn, is het nog steeds aan te raden om te slapen onder een klamboe. Het is namelijk niet uit te sluiten dat er geen muggen zijn.

Ga in de avond terug naar je overnachtingsplaats

Het is raadzaam om op tijd terug te gaan naar je verblijfplaats. In het donker zijn de wandelpaden namelijk minder goed zichtbaar en dat verhoogt de kans op ongelukken. Zorg er ook voor dat je een goede zaklamp bij je hebt. Deze is absoluut noodzakelijk indien je toch niet tijdig bij je accommodatie terugbent. 

Mazaroniplateau

Het Mazaroniplateau is één van de hoogtepunten van het Brownsberg Natuurpark. Vanaf hier heb je namelijk een prachtig uitzicht over het grote Brokopondomeer. Dit meer is aangelegd tussen 1960 en 1964. Er zijn nog heel veel boomstammen dit in het meer liggen en omhoog steken. Die tropische bomen staan dus al bijna 50 jaar onder water!

Waar kan ik online vliegtickets richting Suriname krijgen?

Je kunt via diverse websites een retourvlucht boeken. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft de heen- en terugvlucht. Rechtstreekse vluchten op de Surinaamse hoofdstad Paramaribo zijn mogelijk. Kijk op de website voor de actuele vluchtschema’s en ticketprijzen.

Tickets op locatie

Je hoeft geen groepsreis te organiseren via Nederland. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op eigen houtje heen te gaan. In de hoofdstad van Suriname, Paramaribo, vind je ook diverse reisorganisaties waar je tickets kunt boeken. Probeer wel goed te onderhandelen over een prijs, want gezien het opkomende toerisme wordt alles steeds duurder. Het huren van een vakantiehuis bij particulieren is ook in toenemende mate mogelijk! Een alternatief is dat je zelf een auto huurt en erheen rijdt. Je dient dan wel echt een jeep te huren met enige kracht en bovendien is enige stuurmanskunsten niet overbodig! De wegen zijn namelijk minder toegankelijk. Een groepsreis boeken vanuit Nederland zal in ieder geval de minste problemen opleveren.

1 reactie

Tom Janssen op 14-06-2017 om 12:37
Hey! Hebben jullie ervaring met natuurparken in Portes du Soleil. Ik wil hier verblijven deze zomer: https://chezjan.com/nl/natuurparken-in-zwitserland-en-frankrijk-2/ maar ik weet niet zo goed of de parken hier in de buurt aan te raden zijn. Please help :)
Reactie plaatsen