Creëer de ultieme sfeer in jouw woning met deze drie tips

geplaatst op 17-02-2021
 Tweede woning 
De sfeer in huis wordt in grote mate bepaald door de verlichting die je er toepast. Je kunt een totaal andere sfeer creëren door nieuwe verlichting aan je interieur toe te voegen. Daarbij kun je onderscheid maken tussen basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Maar eigenlijk draait het bij elk type verlichting om de juiste sfeer. Het beste kun je beginnen met de verlichting voor aan het plafond, want daarmee zorg je voor de belangrijkste lichtpunten in huis. Tegenwoordig kun je plafondspots online bestellen en er vervolgens meteen mee aan de slag gaan, zodat je in een mum van tijd je tweede woning omtovert tot iets heel nieuws. Hieronder drie tips om tot het beste resultaat te komen.
alt

  1. Maak een lichtplan.

Alles begint met het maken van een goed plan. Dat geldt natuurlijk ook voor het aanbrengen van nieuwe verlichting. Teken een plattegrond van de woning op schaal en geef daarin aan op welke plekken je verlichting wilt aanbrengen. Bedenk daarbij dat de basisverlichting het belangrijkste onderdeel is. Die verlichting moet goed in orde zijn, zodat elke ruimte altijd goed verlicht kan worden. Je bereikt dit bijvoorbeeld door inbouwspotjes te plaatsen in het plafond. Een veel gestelde vraag is hoeveel lampen je moet plaatsen voor het meest optimale resultaat. Dit is lastig aan te geven, omdat huizen van elkaar verschillen en de kleuren van het interieur een belangrijke rol spelen. Ook geldt dat er sterkere verlichting moet worden aangebracht naarmate het plafond hoger is.

  1. Pas het aan je interieur aan.

Het is slim om de verlichting echt een verlengstuk te laten zijn van je interieur. Dit kun je bijvoorbeeld doen door dezelfde kleurstelling te gebruiken of juist te werken met contrasterende kleuren. Als het plafond wit is, ligt het niet voor de hand om daar ook witte inbouwspotjes in te zetten, kies dan liever voor zwarte exemplaren. Heb je elementen van goud- of messingkleur in je interieur verwerkt? Dan kun je dit in de kleur van de spotjes laten terugkomen

  1. Dim je verlichting.

Een goede sfeer in in je tweede huis kun je creëren door een dimmer te gebruiken. Een inbouwspot led staat niet altijd bekend om sfeer te creëren, echter kan dit met een dimmer zeker wel. Voor ledverlichting heb je speciale dimmers nodig. Let erop dat niet alle ledverlichting geschikt is om te dimmen. Met ledverlichting die aangesloten is op een dimmer kun je letterlijk in een handomdraai de sfeer van de ruimte aanpassen aan je eigen wensen. Door een led dimmer inbouw paneel te plaatsen kun je zelf de felheid van het licht bepalen.