De beste verlichting voor jouw vakantiehuis!

geplaatst op 24-09-2022
 Tweede woning 
Als je echt wilt genieten van jouw vakantiehuis, is het enorm belangrijk dat alles in top conditie verkeerd. Je wilt namelijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan die je moet oplossen, voordat je echt kunt genieten.
alt

Ook de verlichting van jouw huisje speelt hierin een rol. Goede verlichting is namelijk niet alleen handig als je iets wilt zien, maar het kan de totale sfeer omgooien. Zo kun je niet alleen genieten van jouw comfortabele meubels, maar beschik je ook over een sfeervolle en fijne omgeving. Dan kun je uitgebreid van jouw lange zomeravonden genieten!

Kies voor een gevarieerd lichtplan

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je jouw LED verlichting wilt gaan plaatsen. Een goed lichtplan is namelijk al het halve werk.

Voor de perfecte lichtverdeling wil je jouw verlichting verdelen in drie groepen:

Hoofdverlichting
Dit spreekt voor zich, maar dit is de essentiële verlichting die je nodig hebt om ‘s avonds iets te kunnen zien. In de meeste gevallen worden de plafond spots hieronder gecategoriseerd, maar ook staande lampen kunnen een algemene rol vervullen.

Werkverlichting
“Maar ik ben op vakantie, waarom zou ik dan werken?” Dit type verlichting slaat natuurlijk niet op het feit dat je volop aan de slag gaat, maar is vaak gericht op verlichting die je specifiek in de keuken gebruikt. Hier ‘werk’ je namelijk aan een maaltijd, en daar heb je goed licht voor nodig.

Binnen deze categorie vind je meestal spots terug, al zijn dit spots onder bijvoorbeeld een kast of boven het aanrecht.

Sfeerverlichting
Deze lampen zijn niet zo sterk als de bovenstaande groepen, maar zijn zeker niet minder belangrijk. Dankzij deze groep kun je namelijk een ontzettend sfeervolle ruimte maken, ideaal voor mooie zomeravonden. Hier vind je in principe alles terug wat je maar kunt vinden, want alles kan een waardevolle bijdrage leveren aan de sfeer.

Zorg voor een sfeervolle lichtbeleving

Zoals hierboven benoemd, is verlichting ontzettend belangrijk als het aankomt op het verbeteren van de sfeer. De kleur en intensie van het licht is namelijk een dragende factor een prettige, zachte avond of een kamer waar je alles tot in de detail kunt zien.

Als het op sfeerverlichting aankomt, zijn er ontzettend veel opties. Zo kun je kiezen voor verlichting met kooldraad. Deze lampen is de opvolger van de ouderwetse gloeilamp en oogt enorm warm van kleur. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor inbouwspots die voorzien van zijn van de zogeheten dim-to-warm techniek. Deze techniek is ontzettend fijn als je op zoek bent naar verlichting wat zowel sfeervol als werkbaar is, aangezien je kunt schakelen tussen het type licht. Want zolang de spot op volle toeren draait is deze fijn warm wit, maar naarmate je hem terug dimt wordt het licht steeds warmer en zachter. Zo kom je uiteindelijk bij kaarslicht terecht wat niet te fel is.

Wellicht is slimme verlichting een mooie optie?

Als het op comfort aankomt, is het natuurlijk niets makkelijker dan slimme verlichting. Deze lampen kun je altijd besturen, zolang je maar een telefoon met de compatible app bij de hand hebt. Hierdoor kun je optimaal genieten van jouw vakantie, gewoon vanuit jouw luie stoel.

Daarnaast is het ook leuk om te vermelden dat er nog meer voordelen komen kijken bij het gebruiken van slimme verlichting. Zo is er een groot aanbod aan lampen die voorzien zijn van RGB capaciteiten. Hierdoor kun je jouw lampen op elk gewenst moment naar een andere kleur schakelen of kun je het automatiseren. Zo kunnen jouw spots meekleuren met wat er op de televisie wordt afgebeeld, kun je een mini disco creëeren dankzij de Spotify integratie of kun je de lampen laten ontwaken terwijl jij dat ook doet.