De grotten van Lascaux in de Dordogne

geplaatst op 10-02-2015
 Zomervakantie 
alt

Dit jaar gaat u de vakantie doorbrengen in de regio Dordogne. Dit deel van Frankrijk heeft natuurlijk veel te bieden en jaarlijks brengen tienduizenden landgenoten hier dan ook zomervakantie door. Het natuurschoon is prachtig en ook zijn er talloze leuke Franse dorpen en authentieke stadjes te bezoeken. Maar wat is er leuker dan een stukje afwisseling, een populair tripje is bijvoorbeeld een bezoek afleggen aan de grotten van Lascaux. Dit grottenstelsel heeft belangrijke historische waarde voor Frankrijk in het algemeen en de Dordogne in het bijzonder. In de enkele  “zalen” zijn er talloze prehistorische schilderingen gevonden. De afbeeldingen op de buren stammen uit de ijstijd en bestaan voor het overgrote deel uit tekeningen waarin dieren worden afgebeeld.
Als u een vakantiehuis in de Dordogne heeft gehuurd dan is kunt u overwegen een bezoekje te brengen aan Lascaux.

De historische schatten van de Dordogne, bezoek ze tijdens de vakantie

Als u de vakantie doorbrengt in een bepaalde regio dan is het altijd leuk om de desbetreffende provincie beter te leren kennen. Duik eens in de historie, waar staat het bekend om, wat is er te doen op het gebied van cultuur en gastronomie en niet te vergeten wat voor historische schatten herbergt het.
Ervan uitgaande dat u de in de Dordogne verblijft dan moet u het bezoekerscentrum bij de grotten van Lascaux bezoeken. Dit informatiepunt is de moeite waard en zo krijgt u een goede indruk van het historisch belang van de rotstekeningen die hier ontdekt zijn. Door de vondst van deze grot werden de Fransen in deze regio attent gemaakt op de historische waarde van deze door mensenhanden gemaakte schilderingen. Gevolg was dat er in de Dordogne en andere delen van Frankrijk meerdere van dit soort “pareltjes” zijn ontdekt.

De originele grotten van Lascaux bezoeken tijdens de vakantie is niet meer mogelijk

Helaas maar waar. Het grottenstelsel waar de oorspronkelijke rotstekeningen zijn ontdekt zijn helaas gesloten voor het grote publiek. Dit doordat de tekeningen na de ontdekking meer dan vijfzeventig jaar gelegen, na openstelling aan het publiek in rap tempo kwalitatief minder werden.
Dit heeft tot gevolg dat de originele grotten niet meer voor toeristen toegankelijk zijn. Wel is één en ander op ware grootte nagebouwd zodat de bezoekers toch een goede indruk krijgen. Op jaarbasis doen dan ook enkele honderdduizenden bezoekers de grotten van Lascaux aan. Gezien dat het anno nu om een reproductie gaat zegt dat toch wel iets over de populariteit van deze publiekstrekker in dit deel van Frankrijk. Het is aan u of u een dag van uw verblijf in de Dordogne op wilt offeren om iets meer over het verleden van deze regio te weten kunt komen.