Een van de belangrijkste verzekeringen bij het kopen van een huis is de opstalverzekering (deze polis noemt men ook wel de woonhuisverzekering). Sterker nog, als je een huis wilt kopen met een hypotheek, dan zal de hypotheekverstrekker van je vereisen dat je een opstalverzekering afsluit. De reden is simpel.
Het onderpand voor een hypothecaire lening is jouw huis. Als het je niet lukt om de lening van de bank terug te betalen, dan zal de bank het eigendom van je huis overnemen om het verloren geld terug te verdienen. De bank moet tijdens de looptijd van de lening dus wel zeker weten dat de waarde van het eigendom enigszins intact blijft. Dat is waar de opstalverzekering voor zorgt. Want als het huis serieuze schade oploopt door bijvoorbeeld een storm, dan keert de verzekeringsmaatschappij een vergoeding uit om de schade te repareren.
Een andere verzekering die het overwegen waard is, is de glasverzekering. Als je een keer verbouwd hebt of een kapotte ruit gehad hebt, dan weet je hoe duur glas kan zijn. Tegelijkertijd is het een ontzettend kwetsbaar materiaal. Het is dus geen gek idee om er een verzekering voor af te sluiten.
Bij veel verzekeraars zit de glasverzekering verwerkt in de opstalverzekering. Sluit je dus een opstalverzekering af, dan heb je ook gelijk een glasverzekering afgesloten. Wel zo handig, want dan heb je met minder verschillende polissen te maken.
De laatste verzekering die we willen bespreken, is eigenlijk niet helemaal een nieuwe. De woonverzekering is namelijk een soort paraplu waar meerdere polissen onder vallen. Een van die polissen is de opstalverzekering, maar daarnaast vallen ook de inboedel- en rechtsbijstandverzekering onder de woonverzekering. Met deze overkoepelende polis heb je eigenlijk de belangrijkste verzekeringen voor je huis in een klap afgesloten. Hoewel je de polissen ook zeker apart kunt afsluiten, kies je met een woonverzekering voor gemak en verklein je de kans dat je onderverzekerd bent.