Dit zijn de verschillende hippe modellen van 2021

geplaatst op 22-05-2021
 Tweede woning 
alt

Dit zijn de tafeltrends van 2021

Net als alle meubelen zijn ook eetkamertafels onderhevig aan trends. Vroeger had je van die enorme niet te tillen eikenhouten bakbeesten die veel ruimte in beslag namen. De eetkamerstoelen die daarbij hoorden waren ware tronen met veel overdadig houtsnijwerk. Niet lang daarna moest het allemaal heel minimalistisch en waren zowel het tafelblad als het onderstel zo dun mogelijk. Sterker nog; een eiken tafel kon eigenlijk helemaal niet meer. Maar dat is vandaag de dag wel anders. Houten vloeren, kasten, banken en tafels zijn tegenwoordig een aanwinst in ieder interieur. Dat komt mede door het enorme aanbod aan verschillende stijlen. Het is niet meer alleen de keuze tussen een ovale, rechthoekige, vierkante of ronde houten tafel. Ook de dikte van het blad en de afwerking kun jezelf bepalen. En dat geldt voor het onderstel. Een dikke houten poot, metalen onderstel in U of X-vorm, vier poten of zelfs zes. Van hout, chroom, composiet of metaal. Zeker als je gaat voor contrast of een natuurlijke sfeer in een overwegend strak interieur kun je met een eiken tafel alle kanten op. In dit artikel vertellen we je welke kanten dat kunnen zijn. 

Vormen en materialen
Tafelbladen van eikenhout zijn duurzaam en hebben hun eigen karakter. De tekening is het hout is uniek en door deze goed te verzorgen krijgt de tafel na verloop van tijd alleen maar meer elan. Slijtplekken en gebruikerssporen breng het meubel tot leven. Gelukkig kun je ook qua poten en onderstellen  je hart ophalen. Uiteraard kun je kiezen voor klassieke eikenhouten poten, maar met chroom of een onderstel van geborsteld staal krijgt de eettafel een industrieel uiterlijk. Heel geschikt voor op een strakke gegoten vloer bijvoorbeeld.


Gebruiken en onderhouden
Het is best belangrijk om goed na te denken over hoe je in je recreatiewoning een tafel gaat gebruiken. Is het vooral om aan te eten en te borrelen? Dan is het wel fijn dat de tafel een warme en gezellige sfeer ademt. Dat bereik je trouwens ook door de juiste verlichting. Maar als de tafel ook veel gebruikt wordt om aan te werken is het belangrijk dat het blad niet afgeeft en een beetje vlak is. Ook is het dan zaak om verlichting te nemen die desgewenst de hele tafel goed verlicht zodat je kunt zien wat je doet. Een eiken tafel schoonhouden kan met water en groene zeep. Om het hout te voeden en een beschermlaag te geven is het verstandig om de tafel te behandelen met olie, bijenwas of lak.