Drie dingen die vaak vergeten worden tijdens een verbouwing

geplaatst op 25-08-2022
 Tweede woning 
Het lijkt zo gemakkelijk: verbouwen. Zeker als je een binnenhuisarchitect hebt ingeschakeld om het huis opnieuw vorm te geven. Je schakelt een aannemer in om de badkamer te slopen en opnieuw op te bouwen. Daardoor lijkt het alsof je er zelf weinig omkijken naar hebt en alles op rolletjes loopt. Maar dat is ook meteen waar het vaak fout gaat. Want voor de verbouwing zie je vaak nog vanalles over het hoofd. Daar krijg je dan tijdens de verbouwing mee te maken. Dat zorgt voor extra stress. Daarom is het goed om van tevoren alvast na te denken over wat je kunt verwachten.
alt

Zaken over het hoofd zien tijdens een verbouwing

Tijdens de verbouwing kun je behoorlijk wat zaken over het hoofd zien. Want wie regelt bijvoorbeeld de afvalcontainer voor het puin? Doet de aannemer dit, of moet je zelf een afvalcontainer bestellen? En hoe zit het met de aannemer? Wat gebeurt er als hij begint te treuzelen en je verbouwing veel langer duurt dan je van tevoren bedacht had?

Waar moet je met het puin heen?

Ten eerste: als je gaat verbouwen, komt er een hoop afval vrij. Sloop bijvoorbeeld wat muurtjes weg en je hebt meteen flink wat puin. Dit puin kun je in zakken binden en met de auto gaan vervoeren, maar dan ben je wel vaak heen en weer aan het rijden. Het kan ook gemakkelijker, namelijk aan de hand van containerverhuur. Op die manier krijg je een kluscontainer voor je woning die je gemakkelijk kunt gebruiken om het afval tijdens het verbouwen af te voeren. Zo kun je in één keer al je afval kwijt. Dat scheelt een hoop tijd en geld.

Stel een boeteclausule voor een aannemer vast

Je moet er niet aan denken, maar wat gebeurt er als de aannemer tijdens de verbouwing behoorlijk aan het treuzelen is? Hij heeft heel wat smoesjes en daardoor duurt je verbouwing een halfjaar langer dan je van tevoren voorzien had. Daarom is het goed om voor de verbouwing duidelijke afspraken te maken. Bijvoorbeeld door een boeteclausule in het contract te zetten. Deze moet de aannemer dan betalen als de verbouwing te lang uitloopt. Dat geldt overigens alleen als de uitloop echt zijn schuld is.

Maak een duidelijke plattegrond

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf de handen uit de mouwen te steken. In zo’n geval is het altijd een goed idee om eerst een duidelijke plattegrond te maken. Vaak wordt dat vergeten en beginnen mensen meteen aan de verbouwing. Maar daarna blijkt dat de indeling niet past, er niet goed gemeten is en je geen idee hebt waar je straks met al je spullen heen moet. Maak daarom van tevoren eerst een duidelijke plattegrond, zodat je weet waar je welke kasten in de keuken wilt hebben en hoeveel ruimte je hebt.