Voor veel mensen is het een droom die uitkomt: een eigen recreatiewoning. Een heerlijk plekje om tot rust te komen en te genieten van een andere omgeving. Maar hoe zit het met de financiering van zo'n recreatiewoning? Niet iedereen heeft hier zomaar het geld voor op de bankrekening staan. Nou heb je voor het kopen van een vakantiehuis wel eigen geld nodig, maar gelukkig is een deel van het bedrag aan te vullen met een hypotheek. Dit gaat wel anders dan de hypotheek van je woonhuis. Waar moet je op letten?
Een recreatiewoning is echt een vakantiehuisje. Dit is dus niet hetzelfde als een huis waarin je woont. Daarom werkt ook de hypotheek voor een recreatiewoning anders dan voor een koophuis. Houd dus rekening met onderstaande punten tijdens het verdiepen in een hypotheek:
● Zorg dat je voldoende eigen geld hebt. Maximaal 70% van de marktwaarde van een recreatiewoning kun je financieren met behulp van een hypotheek. Het komt zelden voor dat hiervoor een volledige hypotheek verstrekt wordt.
● De hypotheekvorm voor een recreatiewoning moet annuïtair of lineair zijn.
● Voor elke hypotheek wordt er gekeken naar je inkomsten, verplichtingen en schulden. Ook voor een recreatiewoning wordt er dus gekeken of je aan de betaalverplichting kunt voldoen. Zorg dus dat je de juiste gegevens vast bij de hand hebt als je naar de bank gaat.
● Het kan zijn dat er om onderpand wordt gevraagd voor de hypotheek. Dit kan de recreatiewoning zelf zijn of het koophuis waarin je woont. Denk dus ook hier vast over na.
● Niet alle hypotheekverstrekkers verstrekken hypotheken voor recreatiewoningen. Ga dus hypotheken vergelijken, vraag hypotheekoffertes op en bekijk de voorwaarden van deze hypotheken.
Een mooi voordeel dat je misschien gewend bent van de hypotheek van je koophuis is de hypotheekrenteaftrek. Helaas mag je de betaalde hypotheekrente van een tweede hypotheek voor een vakantiewoning niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Ook als je de overwaarde van je koophuis inzet voor de aankoop mag je de rente niet aftrekken. Door de extra aflossing en rente, moet je dus ook rekening houden met hogere maandlasten. Die moet je ook kunnen dragen. Daarnaast ziet de Belastingdienst je vakantiehuis als vermogen. Dat betekent dat je ook rekening moet houden met het betalen van vermogensbelasting.
Niet alleen jijzelf moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een hypotheek te krijgen. Ook recreatiewoning zelf moet van een bepaalde kwaliteit zijn. Voorbeelden van voorwaarden die gesteld kunnen worden zijn:
- De recreatiewoning moet van steen gemaakt zijn. Het mag dus geen houten of verplaatsbaar vakantiehuisje zijn.
- Het huis is aangesloten op een water- en elektriciteitsnetwerk.
- De woning bevindt zich op eigen grond.
De eisen die aan de woning gesteld worden, verschillen per hypotheekverstrekker. Goed dus om je hierin te verdiepen. Wordt het je allemaal teveel om over na te denken? Vraag dan een hypotheekadviseur om advies. Die kan je precies vertellen waar je rekening mee moet houden en hoe je er financieel voor staat.