Een recreatiewoning verhuren voor (extra) passief inkomen

geplaatst op 30-08-2022
 Tweede woning 
Op het ogenblik dat je de keuze maakt om een recreatiewoning of een vakantiehuis te kopen kan je daarmee twee dingen doen. Allereerst kan je het vastgoed hebben aangekocht om er bijvoorbeeld regelmatig zelf een bezoekje aan te brengen. Dit bijvoorbeeld tijdens je eigen vakantieperiode. Anderzijds is het zo dat ook heel wat mensen de keuze maken om hun vakantiehuis te gaan verhuren. Deze laatste keuze zorgt er voor dat er op een eenvoudige manier een (extra) passief inkomen kan worden gerealiseerd. Voor veel mensen is het zo dat het verhuren van hun vakantiehuis ook een mooie aanvulling kan vormen op hun pensioen. Is dit ook meteen de belangrijkste reden waarom jij de aankoop van een recreatiewoning overweegt? Neem dan zeker even de informatie door die je aantreft hier in dit blogartikel.
alt

Hoeveel passief inkomen kan je verdienen met je recreatiewoning?

Wanneer het voor jou voornamelijk van belang is om een passief inkomen te verdienen met de verhuur van je vakantiewoning zijn er een aantal zaken waar je graag aandacht aan zal willen besteden. Om te beginnen is er natuurlijk het soort vakantiewoning. Een villa verhuur je in de praktijk dan ook voor een grotere prijs dan bijvoorbeeld een eenvoudige(re) chalet. Het spreekt echter voor zich dat ook de initiële investering bij deze eerste aanzienlijk groter uitvalt.

Rendement uit je stenen halen

 
Indien je de keuze maakt om een vakantiehuis te gaan verhuren moet je uiteraard ook rekening houden met de periodieke kosten die je moet betalen. Des te groter de woning is, des te meer kosten je ook zal moeten betalen voor het onderhoud er van. Het spreekt voor zich dat ook deze kosten het potentiële rendement en dus jouw passief inkomen aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Wees er dus zeker van om niet alleen een goed zicht te hebben op de potentiële huurinkomsten, maar ook op de kosten waarmee je zal worden geconfronteerd. De combinatie van beiden zal immers uiteindelijk leiden tot het rendement waar je op kan rekenen.

Let op de verhuurbaarheid van je recreatiewoning!

In het bijzonder wanneer het jouw bedoeling is om je vakantiehuis zoveel mogelijk te kunnen verhuren spreekt het voor zich dat je ook aandacht zal willen besteden aan de verhuurbaarheid er van. Daarbij moet je ook rekening houden met bijvoorbeeld het klimaat van je vakantiebestemming. Wat bovendien ook te denken van de faciliteiten die in de omgeving zijn terug te vinden? Bekijk zeker ook even goed de ligging van het vastgoed dat je van plan bent om te kopen. Bevindt deze zich bijvoorbeeld op een goed bereikbare locatie die populair is bij toeristen of niet? Indien je graag een passief inkomen wil realiseren met de verhuur van je vakantiehuis is kunnen rekenen op een zo vlot mogelijke verhuring uiteraard een belangrijk aandachtspunt.

Geen belasting op huurinkomsten tweede woning

Een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen met betrekking tot de mogelijke huurinkomsten uit hun recreatiewoning heeft te maken met de belastbaarheid daarvan. Op dit vlak hebben we echter goed nieuws voor jou. Huurinkomsten zijn immers niet belast. Wel dien je er rekening mee te houden dat je, je recreatiewoning dient aan te geven in box 3. Let wel, heb je geld geleend voor de aankoop van je recreatiewoning? Dan spreekt het voor zich dat je deze ook als schuld dient aan te geven in box 3 van je belastingaangifte. In ieder geval, voor mensen die op zoek zijn naar een mogelijkheid om meer passief inkomen te verkrijgen kan het dus zeker de moeite waard zijn om er voor te kiezen om te investeren in een vakantiewoning.