Elektrische fiets mee op reis? Zo neem je hem mee!

geplaatst op 29-03-2024
 Zomervakantie 
Ga je op vakantie en wil je je elektrische fiets meenemen? Dan sta je voor een leuke uitdaging. Elektrische fietsen zijn een mooie manier om de omgeving te verkennen, vooral als je verblijft in een recreatiewoning waar je omgeven bent door natuur. Maar hoe neem je je e-bike veilig en correct mee op reis met de auto? Hieronder vind je praktische tips en informatie die je helpen om je elektrische fiets zonder zorgen te vervoeren.
alt

Kies de juiste fietsendrager

Het eerste wat je nodig hebt, is een geschikte fietsendrager voor een elektrische fiets. Niet alle fietsendragers zijn geschikt voor het zwaardere gewicht van een e-bike. Het verschil tussen een standaard fietsendrager en een fietsendrager speciaal voor elektrische fietsen zit hem vooral in het draagvermogen. Zorg ervoor dat je een drager kiest die het gewicht van je fiets(en) kan dragen. Veel dragers zijn ontworpen voor het achterop de auto, maar er zijn ook dakdrageropties beschikbaar bij je dakdragerwinkel.

Let op het gewicht

Het gewicht van je elektrische fiets is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Elektrische fietsen zijn aanzienlijk zwaarder dan gewone fietsen, voornamelijk vanwege de accu en de motor. Voordat je een fietsendrager aanschaft, controleer je het totale gewicht dat de drager kan ondersteunen en vergelijk je dit met het gewicht van je fiets. Vergeet niet het gewicht van de drager zelf bij het totale laadvermogen van je auto op te tellen.

Verwijder de accu

Een goede tip is om de accu van de elektrische fiets te verwijderen voordat je deze op de fietsendrager plaatst. Dit vermindert niet alleen het gewicht aanzienlijk, maar verkleint ook het risico op schade tijdens het vervoer. Bewaar de accu op een veilige en droge plek in je auto.

Veiligheid en regels

Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Zorg ervoor dat de elektrische fiets stevig vastzit op de fietsendrager en dat niets kan bewegen of schuiven tijdens het rijden. Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels voor het vervoeren van fietsen op een drager in het land waar je reist. Sommige landen hebben specifieke eisen, zoals een extra kentekenplaat of verlichting op de fietsendrager.

Check je auto

Controleer ten slotte of je auto geschikt is voor het type fietsendrager dat je wilt gebruiken. Niet elke auto is geschikt voor elke soort drager, vooral als het gaat om dakdragers. Daarnaast moet je rekening houden met de toegankelijkheid van je kofferbak. Sommige fietsendragers voor op de trekhaak maken het lastiger om de kofferbak te openen wanneer de fietsen geladen zijn. Door de juiste voorbereidingen voor je afreist naar je bestemming te treffen en rekening te houden met het gewicht, de accu, de veiligheid en de regels, zorg je ervoor dat je fiets veilig en zonder problemen aankomt op je vakantiebestemming in Nederland of het buitenland.