Het is niet precies bekend hoeveel Nederlandse inwoners een woning hebben in het buitenland. Dit komt omdat niet iedereen zijn buitenlandse bezittingen opgeeft. Wel is bekend dat, bij het kopen van een tweede huis in het buitenland, er hele andere (belasting)regels gelden. Met wat voor regels moet je zoal rekening houden?
Als je een vakantiehuisje in het buitenland koopt, ben je verplicht om belastingaangifte te doen. De waarde van je huis moet vermeld worden in de derde box. Dit betekent niet dat je er inkomstenbelasting over hoeft te betalen. Je kunt namelijk ‘vermindering ter voorkoming van dubbele belasting’ aanvragen. Deze regeling is vastgelegd in een verdrag, welke Nederland met meerdere landen heeft afgesloten. Bij deze vermindering wordt er uitgegaan van de waarde van de woning, minus de schuld die er op zit. Betaal je het huis niet met eigen geld, maar met een (hypothecaire) lening? Dan kom je waarschijnlijk niet in aanmerking. Het kan wel zijn dat je belasting moet betalen over het desbetreffende land waar de woning staat. Er zijn een aantal landen waar, tot een bepaald bedrag, vrijstellingen voor gelden. Spanje en Frankrijk zijn hier voorbeelden van.
Hoe de belastingsystemen in het buitenland werken? Daar is geen passend antwoord op te vinden. Elk land heeft namelijk zijn eigen belastingregels. In sommige landen gelden bijvoorbeeld successierechten of betaal je belasting over de waardegroei na de verkoop van je huis. Wat vaststaat is dat er veel regels gelden bij het bezitten van een tweede huis. Laat je van tevoren daarom goed informeren en bekijk de regels die gelden voor het desbetreffende land waar je een tweede woning wilt kopen.
Als je overlijdt en je laat een woning na aan je nabestaanden, dan kunnen zij te maken krijgen met erfbelasting. Dit geldt voor zowel in als buiten Nederland. Het is vaak wel mogelijk om de belasting te verrekenen met die in Nederland. Er zijn wel een aantal situaties waar rekening mee gehouden moeten worden. Bijvoorbeeld als het buitenlandse bedrag, waarover erfbelasting betaald moet worden, erg hoog is. Of als de erfenis gaat naar je ongehuwde partner. Of naar familie buiten de rechte lijn. De buitenlandse erfbelasting kan dan al snel hoger zijn dan die van de Nederlandse. In deze gevallen kan niet alle buitenlandse erfbelasting afgetrokken worden van de Nederlandse aanslag. Een financieringsschuld op je huis kan dit voorkomen, bij een schuld op een vakantiewoning betalen je nabestaanden in het buitenland minder belasting.