Helsinki’s mooiste eilanden bezoeken tijdens vakantie in Finland

geplaatst op 03-07-2023
 Zomervakantie 
 Rondreis 
Denk je aan Helsinki dan denk je waarschijnlijk niet gelijk aan eilanden. Tenminste, ik niet. Als ik aan Helsinki denk, denk ik aan moderniteit, kou, veel ruimte, sauna's en vis. Maar Helsinki heeft een behoorlijke eilandengroep van ongeveer 330 eilanden. Een aantal mooie eilanden om bij te komen van de drukte van de stad. Je pakt een veerboot vanuit één van de vele vertrekpunten en je bent zo op je nieuwe vakantiebestemming! Ik maak je graag deelgenoot van vijf populaire en mooie eilanden met elk zijn eigen kenmerk.
alt

Wandelen in de natuur van Vallisaari en Kuninkaansaari
Ik noem deze twee eilanden even samen. Vallisaari en Kuninsaansaari zijn namelijk met elkaar verbonden. Je kunt er per boot binnen 20 minuten komen vanuit het centrale marktplein van Helsinki. Duizenden soldaten hebben hier hun militaire dienst voltooid. Als je nu op één van de twee eilanden aankomt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De eilanden bieden een fantastisch uitzicht op de zee en Helsinki op de achtergrond. Je hebt er bijzondere vogels en een nationaal park waar je goed kunt wandelen op de gemarkeerde paden.

Lopend naar Seurasaari
Seurasaari is gek genoeg te bereiken per voet. Je kunt een houten brug vanuit Helsinki oversteken, maar je kunt er ook voor kiezen om alsnog met de veerboot te gaan. Het openluchtmuseum van Seurasaari is eigenlijk waarom je er naartoe gaat. In dit park wordt de Finse manier van leven gevierd en traditionele gebouwen worden hier tentoongesteld. Ook kun je goed eekhoorns spotten op dit eiland. Ze zijn hier erg sociaal, speels en tam. Veel inwoners van Helsinki gaan hier in de weekenden naartoe, omdat het eiland veel bos, speelweides en picknickplaatsen heeft.

Populaire Pihlajasaari eiland
Nooit gedacht dat Finland een plek zou zijn waar je kunt zonnebaden? Think again! Pihlajasaari is een populair eiland in de buurt van Helsinki. De inwoners van Helsinki brengen op dit eiland graag een zomerse dag voor. Pihlajasaari heeft namelijk prachtige zandstranden en aan de andere kant rotsen. Dit is een ideale plek als je wilt zonnen of lekker wilt picknicken. Ze hebben ook een naturistenstrand, één van de drie in Finland. Als je in Pihlajasaari rondloopt is de kans groot dat je schapen en geiten tegenkomt. Schapen en geiten worden hier gehouden voor het onderhoud van de planten en het gras.

De legende van Vartiosaari
Vartiosaari kent een legende die wel leuk is om te delen. Er wordt namelijk een verhaal verteld dat het eiland als bewakingsgrond werd gebruikt om locals te waarschuwen van dreigende aanvallen tijdens de Vikingtijd. Duizend jaar later is het eiland een populaire bestemming geworden onder de bourgeoisie van Helsinki, die daar villa's bouwde. Wat erg bijzonder is op dit eiland, is dat je tijdens de wintermaanden hier heel goed het Noorderlicht kunt zien. In de zomer ga je hier lekker vissen of varen.

Het Finse fort Suomenlinna
Toen de Zweden het nog voor het zeggen hadden in Finland werd dit fort (lees: eiland) gebouwd als verdediging tegen de Russen. In het Suomenlinna museum leer je meer over de bouw van het fort en de gevechten die er hebben plaatsgevonden. Het eiland staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Voor een eiland met zo weinig inwoners heeft het best veel musea. Voornamelijk gaan de musea over de geschiedenis van het eiland en de oorlog die er is gevoerd. Maar daarnaast heeft het ook een Speelgoedmuseum met speelgoed uit het begin van de 19e eeuw. Wil je iets anders dan musea? Ga dan naar de onderzeeboot Vesikko of geniet van de wilde natuur die het eiland biedt.

Zoals in de inleiding genoemd heeft Helsinki heel veel eilanden, maar deze vijf eilanden bieden je allemaal wat anders: strand, musea, geschiedenis of wildernis. Wel staan de meeste eilanden van Helsinki bekend om de ruimte die het heeft, de wilde natuur met zijn bossen en rotsen. Het is zeker een plek waar het rustiger is dan in Helsinki en daarom ook een gewilde bestemming. Veel inwoners van Helsinki trekken in de weekenden naar één van de eilanden om weer helemaal bij te komen. Wil jij dit nu ook? Als je naar Helsinki gaat zijn er genoeg informatiepunten en veerboten die je naar één van deze mooie eilanden brengt.

Ook eens de vakantie in dit deel van Europa doorbrengen. Het aanbod van vakantiehuizen in Finland is de laatste decennia enorm gegroeid en zowel voor de soloreiziger, actieve senior en jonge gezinnen die een actieve vakantie willen beleven zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om een leuk optrekje te boeken.