Hoe je jouw raamdecoratie kiest: handige tips

geplaatst op 15-05-2019
 Zomervakantie 
alt

De keuze qua soorten en stijlen raamdecoratie is gigantisch

Wie op zoek is naar nieuwe, frisse raamdecoratie voor woning of tweede huis, krijgt heel wat voor de kiezen. De keuze op het gebied van raamdecoratie is gigantisch. Zo kun je gaan voor plissé, lamellen, rolgordijnen, lichtdoorlatende gordijnen of een afsluitbaar rolluik aan de buitenzijde van de woning. In het woud aan keuzes - hoe leuk dit ook is - kun je als consument al snel lamgeslagen worden door de grote hoeveelheid opties. Hoe kies je in dit soort situaties de juiste raambekleding? Met de tips hieronder bepaal je stapsgewijs welke stijl en soort raamdecoratie, zoals rolgordijnen of luxaflex, past bij jouw interieur. 

1. Wil je lichtdoorlatende of juist verduisterende decoratie?

Bepaal allereerst of je voor lichtdoorlatende rolgordijnen gaat of voor verduisterende gordijnen. Ben je gesteld op sfeer, warmte en lichtinval, dan zijn lichtdoorlatende gordijnen een goede keuze. Wanneer privacy de prioriteit heeft, kies je uiteraard voor verduisterende gordijnen. Ook kun je kiezen voor duorolgordijnen, die je op twee manieren kunt afstellen: meer of minder lichtdoorlatend. 

2. Let op de kleuren en materialen

Een tweede punt van aandacht bij raamdecoratie is het visuele aspect. Ga je voor raambekleding die echt opvalt in het interieur - denk aan kleuren als rood, blauw of geel -, of kies je voor minder opvallende opties als grijs, wit of zwart? Sinds enkele jaren zijn vooral natuurlijke, zachte kleuren als beige, pastel, grijs of antraciet erg populair. Naast het kleurgebruik bepaalt ook de materiaalsoort de uitstraling van de raamdecoratie. Houten lamellen komen erg warm, romantisch en natuurlijk over, terwijl je met metalen of kunststof raamdecoratie eerder een moderne en eigentijdse sfeer creëert.

3. Toepassing van de raamdecoratie: past het, hoe dan en welke maten?

Het is belangrijk om goed rekening te houden met de toepassing van de raamdecoratie. Zo zijn in nieuwbouwhuizen en recreatiewoningen vaak kiepramen of draaikiepramen van kunststof de trend. Dit is natuurlijk handig om het huis te ventileren en deze (draai)kiepramen vereisen nauwelijks onderhoud, maar je wilt er liever niet in boren om er raamdecoratie aan op te hangen. In dit soort situaties kun je met speciale klemmen uit de voeten. Verder is het belangrijk om de hoogte en breedte goed in het oog te houden. Soms wordt er raamdecoratie geleverd zonder bedieningskoorden en moet deze handmatig worden bediend. Als je hoge ramen in jouw woning hebt, is deze variant geen optie. 

4. Isolatie van jouw raambekleding

Een laatste aandachtspunt is de isolatiewaarde van raamgordijnen en -bekleding. Vind je dit aspect van belang, kies dan voor een rolgordijnsysteem met zijgeleiding of voor dubbele plissé gordijnen. Deze isoleren goed. Ook elektrische rolluiken zorgen voor een prima isolerende werking.