Hoe kan je je huis en tuin voorbereiden op de winter?

geplaatst op 06-10-2023
 Tweede woning 
De winter staat voor de deur en zoals elk jaar moeten we onze huizen en tuinen op deze koude periode voorbereiden. Het maakt niet uit of je nu in een gebied woont met hevige sneeuwval of slechts een paar graden onder nul, het is belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen!
alt

Je tuin beschermen tegen vorst
Voor je tuin bij je tweede huis is het belangrijk om kwetsbare planten te beschermen. Gebruik een afdekzeil om ze te bedekken tijdens bijzonder koude nachten. Dit helpt om de planten tegen vorstschade te beschermen. Ook kan het handig zijn om de watertoevoer naar buitenkranen af te sluiten om te voorkomen dat de leidingen bevriezen en barsten. Als je spullen in de tuin hebt die niet bestand zijn tegen de winterse omstandigheden, overweeg dan afdekzeil van Dekzeilenstore. Op die manier weet je zeker dat ze beschermd staan!

Het huis winterklaar maken
Het tweede wat je wilt doen, is ervoor zorgen dat je huis of recreatiewoning goed geïsoleerd is. Controleer of er kieren of gaten zijn die tocht veroorzaken en dicht ze. Daarnaast is het een goed idee om je verwarmingssysteem te controleren en te onderhouden om ervoor te zorgen dat het efficiënt werkt. Voor die koude avonden kun je natuurlijk ook overwegen om extra dekens of dekbedden in huis te halen. Zo ben je lekker warm voorbereid op de koude dagen.

Extra aandacht voor je dak en goten
Naast de isolatie en verwarming, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan je dak en goten. Herfstbladeren en ander vuil kunnen zich ophopen in de goten, wat kan leiden tot verstoppingen. Dit is niet alleen problematisch tijdens de herfst, maar ook in de winter wanneer smeltende sneeuw en ijs een uitweg moeten vinden. Door je goten eens in de zoveel tijd te reinigen en te controleren op beschadigingen, voorkom je dat er wateroverlast of schade ontstaat aan je (tweede) huis. Bovendien is het een goed moment om je dak te controleren op losse dakpannen of beschadigingen. Met een goed onderhouden dak blijft de warmte beter binnen en heb je minder kans op lekkages.

Investeer in duurzaamheid voor de lange termijn
Het voorbereiden van je huis en tuin op de winter gaat niet alleen over het direct tegengaan van de kou, maar ook over duurzaamheid en lange termijn. Overweeg om te investeren in dubbel glas of zelfs driedubbel glas voor betere isolatie. Dit kan een aanzienlijke besparing op je energierekening opleveren. Voor je tuin kun je denken aan het planten van winterharde planten of struiken, die niet alleen bestand zijn tegen de kou, maar ook in de winter een mooie aanblik bieden. Met deze maatregelen zorg je niet alleen voor comfort in de koude maanden, maar ook voor een duurzame en mooie leefomgeving het hele jaar door.