Een recreatiewoning kun je niet verzekeren op een standaard manier. Je sluit je opstal- of inboedelverzekering voor je standaardwoning af bij Allianz Direct, maar voor een recreatiewoning ligt dit iets ingewikkelder. Je moet namelijk een specifieke verzekering afsluiten voor vakantie- of tweede woningen. Dit komt doordat een tweede woning niet het hele jaar bewoond wordt en veel leeg staat. Hierdoor neemt het risico op schade of inbraak toe. Dit verandert de polis en dekking, waardoor je altijd moet kiezen voor een specifieke verzekering afgestemd voor recreatiewoningen. Een verzekeraar zal dan ook vaak specifieke beveiligingseisen stellen voordat je een verzekering kan afsluiten. Denk hierbij aan goede sloten op de ramen en deuren of zelfs het installeren van een alarmsysteem. Als je niet voldoet aan deze eisen kan het zijn dat wanneer er schade ontstaat, je verzekering niet uitkeert. Controleer dus vooraf ook goed welke beveiligingseisen er gesteld worden om goed verzekerd te zijn.
Bij het verzekeren van een recreatiewoning is het dan ook belangrijk om goed te kijken welke dekking de verzekering biedt. In de basis wordt er vaak schade door brand, storm en inbraak gedekt. Ook kun je net als bij je hoofdwoning aanvullende dekkingen kiezen. Zo is het daar bijvoorbeeld slim om aanvullend verzekerd te worden tegen lekkages. Lees hier meer informatie hierover. Er zijn vergelijkbare aanvullende verzekeringen voor recreatiewoningen. Daarnaast is het ook slim om een aparte inboedelverzekering af te sluiten voor je tweede woning. Zo weet je zeker dat je persoonlijke bezittingen ook goed verzekerd zijn. Kijk wel altijd goed naar de voorwaarden van de polis. Zo weet je precies wat er wel en niet gedekt is.
Net als bij je hoofdwoning is het slim om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor je vakantiewoning. Dit dekt de schade die anderen lijden door jouw eigendom. Denk hierbij aan iemand die zich bezeert in je vakantiewoning en jou hiervoor aansprakelijk stelt. Een aansprakelijkheidsverzekering staat je hierbij bij. Soms zit dit al inbegrepen bij je specifieke recreatiewoningverzekering.