Hoe moeilijk is een recreatiewoning kopen in Zwitserland?

geplaatst op 02-03-2021
 Tweede woning 
Zwitserland is een prachtig land waar heel wat mensen maar wat graag in zouden willen wonen. Dat is echter niet zo eenvoudig. Het probleem is namelijk dat het op moment van schrijven in Zwitserland niet is toegestaan om onroerend goed met woonbestemming te kopen wanneer je geen Zwitsers ingezetene bent. Dit is wettelijk bepaald door middel van de zogenaamde Lex Koller wetgeving. Dit gezegd hebbende is het zo dat diezelfde wetgeving het eveneens mogelijk heeft gemaakt om bepaalde uitzonderingen te rechtvaardigen. Elk jaar opnieuw is het dan ook zo dat er sprake is van 1.500 zogenaamde ontheffingen. Deze ontheffingen zijn verdeeld over de 26 verschillende kantons die Zwitserland telt. Zou je hier graag meer over te weten willen komen en over de andere eisen waar je rekening mee dient te houden? Verdiep je dan vooral even in de onderstaande informatie.
alt

Beperkingen verbonden aan ontheffingen

Ook indien jouw aanvraag wordt goedgekeurd als gevolg van de ontheffingen dient er rekening mee te worden gehouden dat er nog steeds sprake is van bepaalde beperkingen. In dit geval is het dan ook zo dat je voor het kopen van je recreatiewoning rekening dient te houden met de onderstaande twee eisen:

  • De maximaal bewoonbare oppervlakte mag slechts 200 vierkante meter bedragen;
  • De maximale grootte van het grondstuk is 1000 vierkante meter;

Het is belangrijk om rekening te houden met de hierboven aangegeven eisen. Doe je dat niet? Dan zal je goedkeuring alsnog worden ingetrokken. De kans dat je dan een tweede mogelijkheid zal krijgen om een vakantiehuis te kopen in Zwitserland is ook ongelofelijk klein. Het is dus echt zeer belangrijk om met deze eisen rekening te houden.

Twee misverstanden over een vakantiehuis kopen in Zwitserland

Er bestaan behoorlijk wat misverstanden met betrekking tot het (kunnen) kopen van een vakantiehuis in Zwitserland. In eerste instantie wordt er vaak gesteld dat alleen bijzonder vermogende mensen een huis in Zwitserland kunnen kopen. Dat is echter niet correct. Het is wel zeker waar dat vastgoed kopen in Zwitserland vrij duur kan uitvallen. Echter is het zo dat elke inwoner van de Europese Unie of een EFTA land in principe de mogelijkheid heeft om zich te vestigen in Zwitserland. Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat je over een aantoonbaar inkomen dient te beschikken in het land.

Vaak wordt er ook gesteld dat banken in Zwitserland ongelofelijk conservatief zijn. Bijgevolg zouden ze ook niet bereid zijn om niet Zwitsers te financieren. Dat is zeker niet correct. De vuistregel is wel dat banken niet meer willen lenen dan maximaal 60 procent voor wat het financieren van een tweede huis betreft. Je dient er bovendien wel rekening mee te houden dat enkel en alleen Zwitserse banken de mogelijkheid hebben om een hypotheek te verstrekken. Dit geldt eveneens voor het uitvoeren van registraties in het zogenaamde grondboek.

Is het verhuren van je recreatiewoning Zwitserland toegestaan?

Iedereen die van plan is om een vakantiewoning te kopen in Zwitserland heeft ongetwijfeld al eens gehoord over bepaalde beperkingen die de Zwitserse huurmarkt met zich meebrengt. Ook deze beperkingen worden echter vaak fout geïnterpreteerd. Het is namelijk in de praktijk in het geheel niet correct dat je jouw woning in Zwitserland niet mag verhuren. Je mag dat zeker wel doen, maar uitsluitend aan toeristen. Aan vaste inwoners van het land mag niet worden verhuurd. Dit om speculatie op de huurmarkt vanuit het buitenland te voorkomen.