Hoe onderhoud je je recreatiewoning als verhuurder?

geplaatst op 22-06-2020
 Tweede woning 
Als tweede woningbezitter zal je ongetwijfeld weten dat ook een vakantiehuis onderhoud nodig heeft. Vooral omdat je zelf niet elke week in je recreatiewoning verblijft dien je een vinger aan de pols te houden om zodoende achterstallig onderhoud te voorkomen.
alt

Een recreatiewoning is een mooi beleggingsobject. Als bezitter kun je er een mooie cent aan verdienen. Het maakt daarbij niet uit of je de woning zelf beheert, of dat deze onderdeel is van een recreatiepark en je er alleen financieel een belang in hebt. Voor het onderhoud is dat laatste natuurlijk wel van belang. Wanneer de woningen in gezamenlijkheid worden beheerd, heb je zelf naar het onderhoud meestal geen omkijken. Maar een recreatiewoning die je volledig zelfstandig beheert, zul je ook zelf moeten onderhouden.

Stel onderhoud niet uit

Als een recreatiewoning slecht onderhouden is, zullen verhuurders eerder wegblijven. Het vinden van een recreatiewoning is tegenwoordig een fluitje van een cent. Het vergelijken van de prijzen ook en een slechte beoordeling heb je zo te pakken. Zorg er dus altijd voor dat jouw recreatiewoning ook echt het paleisje is dat je presenteert in de advertentie. Eenvoudige taken zoals het tuinonderhoud kun je vast zelf wel uitvoeren. Ben je handig met kwast en verfpot, dan kun je ook het schilderwerk voor je rekening nemen. Maar nieuwe dakbedekking leggen of het tegelwerk vervangen, dat zijn specialistische klussen die je het beste kunt uitbesteden.

Kies voor een duurzaam interieur

Vaak maken eigenaren van recreatiewoningen de fout om bij de aanschaf van meubilair en stoffering te kiezen voor het goedkoopste spul. Dat is geen slimme keuze, want daardoor ben je ook veel sneller aan vervanging toe. Neem nu bijvoorbeeld de vloer. Daar wordt voortdurend over gelopen, dus de kans op slijtage is groot. Een deskundig advies van een specialist op dit gebied, zoals Issa Vloeren, kan je helpen de juiste keuze te maken. Ook voor het aanschaffen van meubels geldt dat goedkoop duurkoop is. Een kastje van drie tientjes lijkt misschien een slimme aankoop, maar als het al na korte tijd instort, is het alsnog een onverstandige keus gebleken.

Houd rekening met vocht

Recreatiewoningen staan in Nederland vaak in een bosrijke omgeving. Prachtig voor degene die er mag vertoeven, maar minder goed nieuws voor de woning zelf. Bosrijke gebieden zijn vochtiger en daardoor zal het houtwerk dus eerder aangetast zijn. Het is dan ook een overweging waard om houten kozijnen zo veel mogelijk te vervangen door kunststof. Dat geeft een mooie, professionele uitstraling en reduceert tegelijkertijd het benodigde onderhoud. Ook de voordeur van de woning en zelfs de schuifpui kan eenvoudig vervangen worden door een exemplaar van kunststof.