Huisdier op vakantie, zo voorkom je overlast

geplaatst op 11-09-2018
 Zomervakantie 
 Wintersport 
alt

Met je huisdier op vakantie gaan is altijd een beetje een uitdaging. In het bijzonder wanneer je er voor kiest om voor het eerst samen met je trouwe viervoeter de wijde wereld in te trekken is een goede voorbereiding eigenlijk van cruciaal belang. Veel mensen staan hier niet bij stil met als gevolg dat ze tijdens hun reis geconfronteerd worden met de nodige overlast. Dit kan een behoorlijke druk uitoefenen op je vakantie waardoor deze mogelijks niet optimaal kan worden ervaren. Ben jij dus met andere woorden eveneens van plan om met je huisdier op vakantie te gaan? Hou dan beslist rekening met de interessante tips op deze pagina!

Met je huisdier op vakantie? Deze voorbereidingen zijn nodig!

Op het ogenblik dat je er voor kiest om met je kat of hond op vakantie te gaan zijn er een aantal zaken waar je op voorhand even grondig bij stil wil blijven staan. In eerste instantie zijn er wat dit betreft de vereiste papieren die aangevraagd dienen te worden. Hou er bovendien rekening mee dat niet alle landen even acceptabel zijn wanneer het aankomt op het meenemen van je huisdier. Dit geldt overigens ook niet alleen voor landen buiten Europa. Reis je bijvoorbeeld af naar het Verenigd Koninkrijk? Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat ook dit land over een vrij strenge regelgeving beschikt met betrekking tot het (tijdelijk) 'importeren' van huisdieren. Het controleren van de vereiste documenten is ook absoluut niet de enige voorbereiding waar je rekening mee dient te houden. Wat bijvoorbeeld ook nog te denken van de onderstaande aandachtspunten?

1. Controleer welke verplichte inentingen je huisdier moet hebben;
2. Zorg er voor dat je voldoende voeding bij je hebt voor je viervoeter;
3. Beschik je over een geschikt hulpmiddel om je huisdier mee of in te vervoeren;
4. Denk aan de eventuele medicatie die je huisdier moet nemen tijdens de vakantie;

Buiten de bovenstaande aandachtspunten is het eveneens belangrijk om er rekening mee te houden dat huisdieren die het niet gewend zijn om te reizen zich mogelijks niet goed kunnen voelen. Omwille van deze reden kan het interessant zijn om je huisdier vanaf zes uur voor vertrek geen voeding meer te geven. Ook voor vertrek je viervoeter nog even de pootjes laten strekken is een aanrader. Wellicht wordt hij of zij hier niet alleen rustig van, daarnaast voorkom je op deze manier ook vervelende verrassingen.

Hou rekening met het gekozen transportmiddel voor je huisdier

Ook de manier waarop je een reis zal ondernemen brengt bepaalde aandachtspunten met zich mee voor je huisdier(en). Het meest voor de hand liggend op dit vlak is natuurlijk een reis die met de auto wordt ondernomen. In dat geval kan je gewoon zelf je huisdier meenemen en brengt dit over het algemeen weinig overlast met zich mee. Je viervoeter kan wel even moeten wennen aan de auto en soms kan ook een pilletje tegen reisziekte een absolute vereiste zijn. Ga je met de trein op vakantie? Hou er dan rekening mee dat honden in veel landen verplicht gemuilkorfd dienen te worden. Indien je met de nachttrein een reis hebt geboekt is het doorgaans verplicht om een compartiment te reserveren voor het baasje en diens huisdier. Ga je met de bus naar het buitenland? In principe is het dan mogelijk om bijvoorbeeld een kleine hond mee te nemen, maar dan wel op voorwaarde dat hij in een kooi zit. Grote honden worden per definitie altijd geweigerd. Trek je richting een eiland en heb je daarom een overzet met een boot geregeld? Hou er dan rekening mee dat huisdieren vaak in een voorbehouden ruimte ondergebracht dienen te worden. Kleine viervoeters mogen doorgaans zonder probleem bij hun baasje blijven. De exacte voorwaarden zijn in ieder geval altijd afhankelijk van de maatschappij waarmee je gaat varen. Bovendien nog een belangrijke tip. Wil je ergens op je vakantiebestemming een taxi nemen? Hou er dan rekening mee dat taxichauffeurs altijd het recht hebben om het vervoeren van een huisdier te weigeren. Indien je viervoeter wel gewoon mee mag in de auto is het bovendien mogelijk dat er hiervoor een bepaalde (kleine) toeslag zal worden aangerekend.

Het boeken van een geschikte accommodatie

Last but not least, hou altijd rekening met je huisdier bij het boeken van een accommodatie. Heel wat hotels, maar ook vakantie-appartementen en vakantiehuizen weigeren huisdieren. Zijn ze wel toegelaten? Dan moet je daarvoor doorgaans altijd een toeslag betalen. Hou er rekening mee dat jij tijdens je vakantie verantwoordelijk bent voor het gedrag van je huisdier. Laat je hem of haar regelmatig alleen in de accommodatie en blaft je hond bijvoorbeeld continue waardoor andere gasten daar hinder van ondervinden? In dat geval is het mogelijk dat je hiervoor als baasje op het matje wordt geroepen. Gedurende je vakantie voldoende aandacht besteden aan je huisdier is dan ook altijd een absolute vereiste. Niets houdt je nu nog tegen om een recreatiewoning te huren.