Moet je tijdens je vakantie werken?

geplaatst op 21-04-2021
 Zomervakantie 
 Rondreis 
 Wintersport 
 Camping 
Zo nu en dan zijn we allemaal toe aan een vakantie. Toch geven we onszelf niet altijd de mogelijkheid om daadwerkelijk gebruik te maken van onze vakantiedagen. Zo kan dit bijvoorbeeld komen doordat we te veel dringende deadlines hebben om echt vrij te nemen. Het probleem met het niet opnemen van vakantie is echter dat werknemers hierdoor vatbaarder worden voor burn-out. Daarnaast zijn er ook nog mensen die wel op vakantie gaan maar de laptop meenemen om tijdens het uitje aan het werk te kunnen gaan. Is dat wel een goed idee? Lees er meer over in dit artikel!
alt

Pak je paspoort en laptop in
Hoewel het idee om op vakantie te werken voor sommigen gruwelijk kan zijn, is het een gewoonte voor veel van ons. Volgens nieuwe gegevens van Wrike is zelfs 40 procent van de mannen en 30 procent van de vrouwen van plan om deze zomer tijdens hun vakantie te werken. Nu lijkt het misschien alsof deze mensen veel te veel opofferen, maar in werkelijkheid valt dit best mee. 36 procent van de mannen en 26 procent van de vrouwen geven zelfs aan dat ze meer genieten van de vakantie wanneer ze op het werk verbonden blijven en inchecken om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Er zijn zelfs mensen die een recreatiewoning met bureaustoelen huren om ervoor te zorgen dat ze hoe dan ook aan het werk kunnen tijdens de vakantie. 

 

Zorg ervoor dat je grenzen stelt
Hoewel een beetje werken tijdens de vakantie ervoor kan zorgen dat meer werknemers vrij kunnen nemen, mag het niet de verwachting worden. Daarom, zelfs als je van plan bent om regelmatig in te loggen terwijl je weg bent, moet je je manager en collega's toch voorbereiden op de mogelijkheid dat je helemaal niet gaat werken tijdens de vakantie. Dit betekent dat je collega's moet hebben om je bij te staan ​​terwijl je weg bent en grondregels met je baas moet opstellen, zodat je niet constant wordt gebeld om met werkgerelateerde noodsituaties om te gaan terwijl jij geniet van die paar vrije dagen in een prachtige recreatiewoning.

 

Doe het omdat je het wilt
Natuurlijk komt er een moment waarop te veel inchecken bij je werk je vakantie kan schaden of het doel ervan helemaal teniet kan doen. Maar als je denkt dat een beetje werken terwijl je weg bent, voor een aangenamere vakantie van je kant zorgt dan is het zeker verstandig om dit te doen. Hierbij is het wel van belang dat je aan de slag gaat met je werk omdat je het wilt, niet omdat het moet dus. In dit geval is er zeker niets mis met elke dag wat tijd vrijmaken om even te gaan werken tijdens je vakantie. Zo kun je jezelf ook meer gemoedsrust geven, al denkt natuurlijk niet iedereen hier hetzelfde over. Er zijn uiteraard tevens veel mensen die het een verschrikkelijk idee vinden om tijdens de vakantiedagen alsnog werktaken op te pakken, wat best valt te begrijpen.