Overwaarde gebruiken voor een vakantiewoning, hier moet je op letten

geplaatst op 04-08-2022
 Tweede woning 
alt

Door de sterk gestegen huizenprijzen kan het zijn dat je huis meer waard is dan wat je ervoor betaalde. In dat geval is er sprake van overwaarde. Er zijn een aantal dingen dat je met de overwaarde kunt doen. Een mooi doel voor je overwaarde is natuurlijk de aanschaf van een vakantiewoning. Maar hoe gaat dat in zijn werk en waar moet je op letten?

Wat is overwaarde?

De overwaarde van je huis bestaat uit de (verkoop)waarde van je huis minus de kosten, bijvoorbeeld makelaarskosten, die je hebt gemaakt en de hypotheek die nog op de woning zit. De overwaarde op je huis kan je weer gebruiken voor een hogere hypotheek, zodat je daarmee een vakantiewoning kunt kopen. 

Hoe gebruik je je overwaarde?

Als je overwaarde wilt gebruiken voor een vakantiehuis, dien je hiervoor een aanvraag in bij de bank. Om de overwaarde vast te stellen, komt er een taxateur langs. Houd er rekening mee dat je voor deze afspraak taxatiekosten betaalt. Op basis van de berekende overwaarde, wordt bepaald hoeveel extra hypotheek je kunt krijgen voor een vakantiewoning. Dit kun je als aanvulling op je bestaande hypotheek afsluiten of als tweede hypotheek.

De geldverstrekker wil zeker weten dat je de maandelijks rente voor de nieuwe hypotheek kunt betalen en kijkt daarom of je inkomen hoog genoeg is. Je kunt je hypotheek berekenen om te achterhalen hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.

Een bank kijkt ook of je verplichtingen en/of schulden hebt, die voor problemen zouden kunnen zorgen. Als alles in orde is, volgt de gang naar de notaris. Deze stelt een notariële akte op, waarna je de overwaarde kunt gebruiken voor een tweede of aanvullende hypotheek. 

Geen hypotheekrenteaftrek bij tweede hypotheek

Je bent niet verplicht om een tweede hypotheek af te sluiten bij de bank of geldverstrekker, waar je je huidige hypotheek hebt ondergebracht. Als de rente laag is kan het zelfs voordeliger zijn om een andere geldverstrekker te zoeken. Als je de tweede hypotheek afsluit, heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek en mag je de rente dus niet aftrekken van de belasting.

Voorwaarden hypotheek vakantiewoning

Hypotheekverstrekkers gaan ervan uit dat een recreatiewoning minder makkelijk te verkopen is dan een ‘normaal’ huis. Zij zien dit als een risico en lenen je in de regel daarom maximaal 70% van de marktwaarde van het huisje. 

Er moet altijd een onderpand zijn voor de hypotheek, bijvoorbeeld je huidige koopwoning, de vakantiewoning, of zelfs beide. Dit geldt ook wanneer je de overwaarde van je koophuis voor de hypotheek gebruikt. Dan is je woning het onderpand. Zo kun je met je overwaarde die felbegeerde vakantiewoning kopen. Heel veel succes!