Paradijs voor foodies, Hornstulls Stockholm

geplaatst op 23-08-2018
 Zomervakantie 
alt

Het is algemeen bekend dat je in Scandinavische landen heerlijk kan eten. De gerechten mogen dan wel vaak iets anders opgevat zijn dan in Nederland en België het geval is, dat neemt niet weg dat met name de Zweedse keuken erg toegankelijk en lekker is. Tijdens een stedentrip naar Stockholm of vakantie in Zweden zal je dan ook automatisch kennismaken met enkele fantastische restaurants en brasserietjes. Ze bieden de toerist ook vaak niet alleen de lokale keuken, maar ook tal van internationale gerechten prijken trots op de menukaart. Wil je een echt bijzondere, culinaire belevenis meemaken in de Zweedse hoofdstad? Dan is het ontdekken van de Hornstulls markt zeker en vast een aanrader!

Wat is Hornstulls Marknad?

Hornstulls wat? Hornstulls Marknad! Vertaalt uit het Zweeds betekent dit eigenlijk gewoon zoveel als de Hornstulls markt. Op het eerste zicht misschien weinig boeiend, maar eenmaal je ze ontdekt wil je er telkens opnieuw heen. De Hornstulls Marknad beschikt over een vaste plaats in de Zweedse hoofdstad. Ze is dan ook steeds terug te vinden aan het water dichtbij de halte Hornstull (metrolijnen 13 en 14). Eigenlijk kan je deze markt niet missen. De roze tentjes vallen, zeker bij zonnig weer namelijk al van ver op. De Hornstulls Marknad is geen gewone markt. Ze biedt een combinatie van leuke, plaatselijke artikelen die je kan kopen, maar in het bijzonder de aanwezige foodtrucks zijn een streling voor je smaakpapillen.

Lekker eten voor elke doelgroep

Het merendeel van de mensen die een bezoek brengen aan de Hornstulls Marknad doen dat dan ook niet alleen voor de gezellige sfeer die er weliswaar heerst, maar om kennis te maken met enkele regionale specialiteiten. Hoewel, door de jaren heen is deze markt een stukje minder regionaal geworden. Verschillende foodtrucks bieden hun bezoekers tegenwoordig dan ook de mogelijkheid om (letterlijk) een hap te nemen uit de wereldkeuken. Gaande van zeer eenvoudige tot vrij exclusieve gerechten, je vindt het hier allemaal. Een bezoek aan Hornstulls Marknad wordt dan ook in de praktijk vaak bestempeld als een culinaire belevenis. Ben je wel bereid om kennis te maken met enkele typische gerechten uit Zweden? Proef dan bijvoorbeeld zeker en vast een zogenaamde falafel! Vergeet bij het bestellen ook meteen niet een gepast drankje te vragen. Een biologische limonade smaakt er bijvoorbeeld heerlijk bij. Het feit dat je op Hornstulls Marknad een keuze kan maken uit een dergelijk omvangrijk en divers assortiment van heerlijke gerechtjes zorgt er voor dat ze toegankelijk is voor elke doelgroep. Wil je gewoon een typische, Zweedse hamburger of hotdog bestellen? Dan is dat geen probleem. Ben je op zoek naar iets zoeter en ben je een fan van Nutella chocolade? Ook dan is er zeker iets in het aanbod van deze foodtrucks terug te vinden dat bij jou in de smaak zal vallen. Voor de reiziger die zich het liefst van allemaal iets meer wil verdiepen in de plaatselijke, Zweedse keuken heeft tot slot ook de mogelijkheden voor het uitkiezen. Zowel jong als oud zullen op de Hornstulls Marknad dan ook hun buikje lekker rond kunnen eten. Wanneer ook jij de Hornstulls, het paradijs voor foodies wenst te bezoeken is het ook belangrijk om rekening te houden met de praktische kant van de zaak. Lang niet bij alle foodtrucks en kraampjes is het namelijk mogelijk om met een bankkaart te betalen. Creditcards worden bovendien al helemaal zelden geaccepteerd. Bij voorkeur betaal je dan ook je gerechtjes gewoon cash of door gebruik te maken van de Swish applicatie. Deze laatste klinkt bij jou dan wel misschien niet zo bekend in de oren, in Zweden is het een razend populaire betaalapp die eigenlijk best wel fijn is in gebruik.

Socializen met de Zweden

De Hornstulls mogen dan in zowat elke reisgids worden aangeprezen als een absolute “must do” voor reizigers die Stockholm bezoeken, toch valt het op dat ook de locals hier graag vertoeven. De Hornstulls Marknad is dan ook een markt voor iedereen waar bovendien een erg gezellige sfeer hangt. In het bijzonder wanneer de zon van de partij is, is het hier dan ook vaak koppen lopen. Ben je niet alleen van plan om deze markt te bezoeken omwille van de fantastische foodtrucks die er op zijn terug te vinden, maar hoop je ook enkele leuke objecten te scoren? In dat geval is het een aanrader om de markt zo vroeg mogelijk te bezoeken. Een extra voordeel van de Hornstulls Marknad is dus dat je er niet alleen andere reizigers tegen het lijf kan lopen, het is ook een prima plaats om te socializen met de Zweden!

Elke zaterdag en zondag van april tot eind september

De Hornstulls Marknad kan je niet het volledige jaar bezoeken. Wanneer je kennis wil maken met de culinaire hoogstandjes op deze markt is het dan ook een aanrader om je vakantie te plannen tussen april en eind september. In deze periode wordt de markt twee keer per week gehouden, namelijk op zaterdag en zondag. De markt opent haar deuren om 11h00 's ochtends en sluit alweer zes uur later. Een goede planning om de markt met haar meer dan 30 verschillende kraampjes te bezoeken is dan ook een aanrader. Let op, tijdens de genoemde maanden vindt de Hornstulls Marknad elk weekend plaats behalve het weekend van midzomer. Dit waarschijnlijk omdat er dan heel wat andere evenementen op het programma staan.