Recreatiewoning kopen? Hier moet je op letten!

geplaatst op 14-11-2020
 Tweede woning 
Veel mensen dromen van een tweede vakantiewoning. We hebben het dan niet alleen over de prachtige vakantievilla’s in Spanje, Frankrijk in Italië. Welnee, ook recreatiewoningen en chalets op een park in Nederland worden steeds populairder. De een ziet de aankoop van een tweede woning als een recreatieve vastgoedinvestering, terwijl iemand anders het juist als vakantiewoning ziet om heerlijk tot rust te komen als je tussendoor wat tijd over hebt. Een vakantiewoning aanschaffen moet een weloverwogen beslissing zijn. In dit artikel delen we daarom een aantal handige en praktische tips die jou een beetje op weg helpen.
alt

Erfpacht of eigendom

Verkijk je niet op de kosten van een tweede vakantiewoning. Dan hebben we het niet alleen over het kopen van recreatiehuis, maar ook de extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten worden nogal eens onderschat. Als je een mooie, aantrekkelijk geprijsde chalet op het oog hebt, kan het zo maar zijn dat je te maken krijgt met erfpacht. Bij de meeste parken kun je kiezen om de grond in erfpacht te nemen. Simpel gezegd: het vakantiehuis is jouw eigendom, maar de grond niet. Je krijgt dus te maken met maandelijkse kosten bij de verpachter van de grond. Er zijn ook parken waar je de grond kunt kopen. De kosten van erfpacht verschillen per park en zijn mede afhankelijk van de waarde van de grond. Het voordeel van erfpacht is dat je een relatief lage investering hoeft te doen om een degelijke recreatiewoning te kunnen kopen, maar het nadeel is dat banken minder snel geneigd zijn om een hypotheek te verstrekken. Het grote voordeel van een vakantiehuis op eigen grond is dat je weet waar je financieel aan toe bent. Je betaalt alleen de normale gemeentelijke belastingen, verbruikskosten en eventueel parklasten.

Met of zonder vaste staanplaats

Nog een ander aandachtspunt om rekening mee te houden. Een te koop aangeboden chalet heeft vaak een vaste staanplaats. Is de locatie naar wens? Dan is er natuurlijk niks aan de hand. Veel chalets met staanplaatsen zijn namelijk locatie gebonden. Voelt de locatie nog niet als jouw ‘second home’, dan kun je beter gaan zoeken naar te koop aangeboden chalets zonder vaste staanplaats. Je kunt dan zelf een geschikt park uitzoeken en erfpacht huren of de grond kopen. Daarnaast heb je de luxe dat je mag verhuizen wanneer je dat wilt, dit in tegenstelling tot een chalet of stacaravan die verkocht wordt met vaste staanplaats. Stacaravan transport kun je het beste overlaten aan een gespecialiseerd transportbedrijf, zoals Stekelbos. Zo weet je zeker dat jouw tweede vakantiewoning verzekerd is tegen ongevallen of andere beschadigingen tijdens het transport, maar ook waterpas en sleutelklaar wordt afgeleverd.