Tips om beter te slapen in de zomer

geplaatst op 24-06-2024
 Tweede woning 
Veel mensen hebben moeite om in de zomer voldoende slaap te krijgen. Dat kan het gevolg zijn van de hitte, maar ook van muggen, lichtinval, of van het verkeerde beddengoed of matras. Wil jij ook beter slapen en ’s ochtends wakker worden met voldoende energie voor je hobby of je welverdiende vakantie? Deze tips kunnen je helpen om fijnere zomernachten te beleven!
alt

Schaf cooler beddengoed aan

Slecht slapen in de zomer kan zo maar het gevolg zijn van een verkeerd soort beddengoed. In de winter is een materiaal zoals tencel, flanel of polyester lekker warm. In de zomer kan een dekbedovertrek of laken van deze stoffen te warm wezen, met wakker liggen en overvloedig zweten als gevolg. Koop daarom een set beddengoed dat speciaal ontworpen voor de zomer is, en dat gemaakt wordt van linnen, satijn of satijnkatoen. Deze textielsoorten voeren je lichaamswarmte veel beter af en zorgen dus dat je niet wakker ligt van de hitte.

Tijd voor een koudschuimen matras

Ligt jouw matras altijd zo heerlijk warm in de winter? Dan blijft het ook in de zomer snikheet onder de lakens. Koop een nieuw matras voor in de zomer, en kies er eentje van koudschuim. Zoals de naam al zegt, blijft dit materiaal koel aanvoelen, doordat het de warmte van je lichaam uitstekend afvoert. Je hoeft trouwens niet speciaal te investeren in een compleet matras: er zijn ook dunne matras toppers te koop, die verder ook je ligcomfort verhogen. Natuurlijk is het ook belangrijk om dit matras te gebruiken in combinatie met een extra dun dekbed – of om het dekbed zelfs tijdelijk helemaal weg te laten.

Houd de eerste zonnestralen buiten

Voordat mensen in huizen sliepen werden ze wakker van het eerste licht, en dat instinct zit bij ons nog steeds ingebakken. Voor onze moderne daginrichting is het helaas niet altijd even handig om elke zomer ochtend om vijf uur wakker te worden. Een goed verduisterend gordijn kan dan een oplossing zijn. Kies extra dikke of verduisterende raambekleding uit, en zorg dat die naadloos aansluiten op de zijkanten van het kozijn. Of kies voor een ander type gordijn. Rolgordijnen zijn bijvoorbeeld dikker en speciaal gemaakt om al het licht tegen te houden. Ook als de zon in de zomer vroeg opkomt, kan jij daardoor rustig door slapen. Investeren in een extra zonnewering, bijvoorbeeld jaloezieën of een scherm, kan ook wonderen doen. Combineer het meteen met een raamhor die de irritante zoemertjes buiten houdt!

Speel met water

Je kunt moeilijk een dutje gaan doen in de badkuip, maar er zijn wel andere manieren om extra slaap te pakken met behulp van koel water. Om te beginnen is dit een fijn seizoen als je een waterbed bezit. Vervang het lauwe water door (ijs)koud water, en je slaapt gegarandeerd een paar nachtjes ongestoord door. Er zijn ook kussens die je met water kunt vullen, zodat in ieder geval je hoofd en nek verkoeling krijgen. Een kruik is niet alleen fijn in de winter: ook in de zomer helpt hij je slapen. Vul hem met koud water, of leg hem zelfs een paar uurtjes in de vriezer! Een lekkere zachte overtrek er rond, en je hebt het ideale koele knuffeltje voor in bed.