Vakantiewoning wordt spaarpot

geplaatst op 11-02-2020
 Tweede woning 
alt

In Nederland staan zo’n 130.000 recreatiewoningen. In 2019 was er een behoorlijke toename van de verkoop, een recordaantal van 4.600 woningen. De gemiddelde prijs bedroeg gemiddeld 146.000 euro. Nieuwbouw is overigens een stuk duurder. Stacaravans en chalets zijn voordeliger. Bij stekelbos kosten de nieuwbouw chalets ruim €50.000. Hierbij dient nog wel de grondprijs te worden opgeteld.

Nieuwbouw

Op de Veluwe gaan de nieuwbouw woningen weg voor zo’n € 275.000 exclusief meerwerk. In de provincie Zeeland zijn bedragen rond de € 400.000 gangbaar geworden voor nieuwbouw. Er is ook al een schaarste te betreuren in het aantal nieuwbouw projecten. Steeds meer gemeenten weigeren een vergunning vanwege te veel vakantieparken in het gebied. Daarnaast wordt de grootte van de vakantiehuizen door bijvoorbeeld de provincie Gelderland gemaximeerd tot zo’n 75 vierkante meter. De genoemde gemiddelde prijs komt door te koop staande recreatiewoningen in oudere vakantieparken. Hiervoor is echter steeds minder animo omdat de woningen verouderd zijn en de parken veelal permanent bewoond worden.

Rendement

Vooral nieuwgebouwde woningen voldoen steeds beter aan de wensen en eisen van deze tijd. Dat maakt ook het beleggen in nieuwe, duurzame recreatiewoningen interessanter. Roompot Projects is specialist in recreatief onroerend goed. In het brede aanbod van recreatiewoningen op toplocaties in onder andere Zeeland is investeren via Roompot Projects mogelijk. Dankzij de gewilde omgeving, goede voorzieningen en stabiele exploitatie is het rendement op de vakantiewoningen hoog. Het rendement kan dan uitkomen op zeker zes tot acht procent afhankelijk van de bezetting. Verhuurinkomsten zijn voor particulieren vrijgesteld van belasting

Locatie

Zijn nieuwere woning gemakkelijk te verhuren, voor verouderde woningen geldt het tegendeel. Die zijn lastig te verhuren of te verkopen. Ongeveer de helft van de vakantiehuisjes staat in een vakantiepark. Van grote spelers als Roompot, Landal of Center Parcs. Een goed lopend recreatiepark heeft een goed onderhouden zwembad, sauna en een kind veilige speeltuin. Op de Wadden en aan de Noordzeekust, daar verhuren of verkopen vakantiewoningen. Echter een verouderd huis op het platteland in Zuid-Holland of Groningen is niet meer gewild.

Costa

Spanje is ook in trek. Steeds meer Nederlanders kopen een woning in Spanje. Van een simpel appartement aan het strand voor 60.000 euro, tot superluxe villa’s met zwembaden van boven de miljoen euro. Het aantal Nederlandse aankopen stijgt jaarlijks van 1.200 in 2007 naar ruim 3.000 in 2019. Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Nationaal Instituut van de Statistiek staan er in 2019 50.655 Nederlanders in Spanje ingeschreven. Daarvan woont het grootste deel in de omgeving rondom Valencia en Alicante.