Waarom zou je jouw woning juist niet verzekeren?

geplaatst op 04-10-2023
 Tweede woning 
alt

Wil je jouw woning verzekeren, of vraag je je af of dit wel nodig is? Met een groot aantal verzekeringen en extra mogelijkheden kan het nog wel eens zijn dat je ontmoedigd wordt. De woonverzekeringen zijn niet verplicht, waardoor je voor jezelf op een rij moet zetten waarom je juist wel of niet tot het afsluiten van een verzekering over moet gaan. Laten we daarom eens kijken naar de redenen om juist geen verzekering af te sluiten voor je tweede huis. Zo kan je alle voor- en nadelen zelf op een rij zetten en bepalen waar je het beste mee uit bent. 

Minder risico’s in jouw omgeving 

Jouw woning verzekeren is niet altijd nodig. In sommige gebieden zijn de risico’s immers minimaal. Want zijn er in jouw omgeving eigenlijk aardbevingen, overstromingen of andere natuurrampen? Als het antwoord hierop ‘nee’ is, kan je overwegen om geen maandbedrag te betalen voor een verzekering, maar juist wat extra geld op een spaarrekening te zetten. Mocht er dan toch onverhoopt iets gebeuren, betaal je het herstel van jouw eigendommen van dit geld. Je hebt dus ook niet meer te maken met een hoge kostprijs van de verzekeringen en kan dit geld weer investeren in andere delen van jouw woning. 

Jouw financiële situatie als reden

Jouw financiële situatie kan ook een reden zijn om niet voor een van de woonverzekeringen te kiezen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je veel vermogen op jouw spaarrekening hebt staan. Als er eens iets gebeurt met jouw huis of recreatiewoning of andere eigendommen kan je het dan makkelijk betalen. Of je hebt een noodfonds opgebouwd van waaruit je alles bekostigt. In deze gevallen is een verzekering misschien helemaal niet nodig en hoef je de maandelijkse bedragen niet te betalen. Als je geen groot vermogen hebt, is het wellicht wel verstandig om de verzekering af te sluiten. Je bent dan gedekt tegen de onvoorziene kosten. 

Geen geld voor het herstel

Bovenstaande redenen zijn de belangrijkste om geen verzekering af te sluiten. Toch kan een inboedelverzekering passend voor jou of een goede opstalverzekering jou in veel gevallen helpen. Een van de redenen waarom mensen juist wel voor een verzekering kiezen, is vanwege de bescherming tegen financiële verliezen. Lang niet iedereen heeft een even groot vermogen, waardoor de rekeningen voor grote problemen kunnen zorgen bij onvoorziene omstandigheden. Met de verzekeringen krijg je de financiële hulp die nodig is om de schade aan het huis of de eigendommen te herstellen. Het draait bij een verzekering dus allemaal om gemoedsrust. Je hoeft je geen zorgen meer te maken om de gevolgen van financiële rampen of andere schade. Ondanks dat je jezelf een flink bedrag per jaar kan besparen doordat je de maandelijkse premie niet meer hoeft te betalen. Zolang je er maar rekening mee houdt dat de financiële gevolgen groot kunnen zijn en je deze naar behoren moet kunnen dragen als je schade hebt aan het huis of de eigendommen die hierin te vinden zijn. Bepaal daarom snel of je een woonverzekering nodig hebt voor de woning of tweede huis in Nederland