Wat komt er kijken bij het kopen van een vakantiehuis?

geplaatst op 29-11-2022
 Tweede woning 
alt

Veel Nederlanders kopen tegenwoordig een vakantiehuis. Dit is meestal een huis in een warm land in Europa waar je keer op keer naar toe kunt voor een weekendje of langer, om geheel tot rust te komen.  Het fijne aan een vakantiehuisje is dat het echt helemaal van jou is en dat je dus geen rekening hoeft te houden met beschikbaarheid. Je kunt dus last minute beslissen om er even tussenuit te gaan. Veel mensen zien het dan ook gewoon als tweede huis en gaan met iedere mogelijkheid hierheen. Het biedt veel rust, maar voor het zover is. Moet je eerst een aantal dingen weten over de aanschaf van een tweede huis. Dat lees je hieronder. 

Breng de financiën in kaart

Het is natuurlijk niet niks om een tweede huis te kopen. Zelfs als het een klein huis is en alleen dient voor ontspanning, kan dit alsnog een grote aanslag zijn op je financiën. Een goede eerste stap zou zijn om te gaan praten met een hypotheekadviseur, deze kijkt samen met jou naar de hypotheek die je nu hebt en of je hierop kunt winnen. Zelf kijken kan ook, maar de kans is groot dat je dan iets over het hoofd ziet. De adviseur kan met je meekijken en je hier en daar tips geven over hoe je het voordeligst te werk kan gaan. Zo weet je exact wat jouw budget is en wie weet valt dat ene huisje dat je al een tijdje op het oog hebt toch binnen budget.

Ga voor je droomhuis

Ben je al een tijdje aan het zoeken en komt dan eindelijk dat droomhuisje voorbij, maar wordt het financieel krap? Je hypotheek verhogen kan nog steeds mogelijk zijn. Hier kun je achter komen door nogmaals in gesprek te gaan met je bank en met je adviseur. Door je hypotheek te verhogen, krijg je net iets meer kapitaal. Dit kan doorslaggevend zijn voor het kopen van de woning. Het is slim om pas een hypotheek af te sluiten wanneer je al een koopje op het oog hebt, maar omdat dit soms lang kan duren, sluiten mensen de hypotheek meestal op voorhand af. Zo kun je gerichter zoeken. Wanneer je de koop rond hebt, kun je het gekochte tweede huis omtoveren tot een thuis. Je eigen meubels plaatsen en misschien kleine verbouwingen doen om er echt jouw droomhuis van te maken.