Wintersport te Italië betaalbaar en gastvrij

geplaatst op 17-01-2017
 Wintersport 
alt

Wie graag op wintersport gaat, maar niet wil betalen voor de naam en faam van Franse en Oostenrijkse wintersportgebieden, moet zeker eens de Italiaanse wintersport ervaren. Eerlijk is eerlijk, de voorzieningen zijn vaak niet op het niveau van die in Oostenrijk en Frankrijk. Wie het liefst continu de pistes op en af gaat, is beter af in Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Ondanks dat, is het nog altijd één van de meest populaire wintersportlanden in Europa. Wintersport in Italië is gegarandeerd een succes vanwege de geweldige omgeving, de romantische sfeer van Italië en natuurlijk ook door het uitstekende eten. Wil je betaalbaar wintersporten, geniet je van lekker eten en hou je van een relaxte sfeer? Dan is wintersport in Italië echt iets voor jou.

Italië veelzijdig wintersportland

De combinatie van geweldig glooiende pistes, de prachtige natuur in de sneeuw en de mogelijkheid om cultuur te snuiven in de nabijheid van de skigebieden, dat maakt Italië voor veel wintersporters dé ideale bestemming in het wintersportseizoen.
Ook het aanbod van vakantiehuizen in Italië is natuurlijk wat betreft diversiteit en karakter onovertroffen. De huurprijzen in het wintersportseizoen zijn vergeleken met omliggende landen zeker niet onaantrekkelijk!

Bergen, sneeuw en zoveel meer

Vanaf de besneeuwde bergtoppen, daal je net zo eenvoudig af naar prachtige plaatsen als Turijn, Milaan of Verona. Geef je jezelf iets meer tijd, dan zijn Venetië, Genua en Bologna ideale bestemmingen waar je even weg van de sneeuw kunt zijn. Zo kun je tijdens de wintersport volop van Italië genieten. Geen enkel ander Alpenland biedt zo’n diversiteit aan mogelijkheden als Italië.

Wintersport in Italië een budget topper

Italië biedt een compleet andere wintersport beleving. Waar je in de andere landen nogal eens wordt weggekeken als je met kinderen het resort bezoekt, is dat in familie-land Italië toch echt anders. Zelfs de kleinste koters zijn welkom, ook in de meest luxe resorts van Italië. Skiën in Oost-Europa of Andorra wordt altijd goedkoop genoemd, maar de in-resort tarieven in Italië zijn vaak toch echt lager. Samen met de grote diversiteit verblijfsmogelijkheden, de kwaliteit van de pistes en de geweldige uitzichten, maakt van Italië een wintersportbestemming om toch eens te overwegen.

Populaire skigebieden in Italië

Er zijn bekende en minder bekende skigebieden in Italië. We nemen je mee naar een aantal gebieden die zonder twijfel een bezoek waard zijn.

Wintersportgebied Alba

Alba is één van de kleinste skiresorts van Italië. Het ligt hoog in de Dolomieten in Val di Fassa nabij Canazei. Hier vind je wintersport zoals het bedoeld is; een klein bergdorpje met maar vijf liften, die je voeren naar mooie en intieme skipistes, en met geweldige off-piste mogelijkheden voor skiërs en snowboarders. In dit gebied off-piste gaan is erg populair. Het is echter sterk aan te raden om deze uitdagingen samen met een gids of via een ski-school aan te gaan. Houd je van crosscountry skiën, dan zit je hier goed. Alba heeft verschillende routes die je ongetwijfeld uitdagen en een leuke tijd garanderen. Tot de meest bekende off-piste routes nabij Alba, behoren Laste/Lusia, Vi Giumell, Sass Pordio/Val Lasties, en Passo S. Pellegrino/Col Margherit. Wil je eens wat anders? Je kunt op bepaalde dagen ook ’s avonds skiën en snowboarden. Dat is mogelijk op dinsdag tot en met zaterdag van 20.30 tot 23.00 uur op de verlichtte skibaan Pista Aloch bij Pozza di Fassa. Een hele week in de plaats Alba verblijven, gaat de meest enthousiaste wintersporters misschien een beetje vervelen, maar het Alba skigebied is een prima plek voor een dagtrip of een weekendje skiën tijdens je verblijf in een groter ski-resort in de buurt.

Wintersportgebied Passo Tonale

Wil je liever iets groters dan Alba? Dan is de hoogste plaats van Italië meer iets voor jou. Passo Tonale is een ideaal wintersportgebied voor de hele familie. Het gebied heeft rustige en open pistes en is daardoor uitermate geschikt voor beginners. Je hoeft hier als beginner of gezin met kleinere kinderen niet bang te zijn om op de hielen gezeten te worden door naar beneden zoevende gevorderden. Door het open karakter heb je als beginnen een goed overzicht en leer je in een relaxte sfeer skiën of snowboarden. Wil je leren skiën? Je vindt in Passo Tonale twee uitstekende skischolen met getalenteerde skileraren die je vol trots meenemen vanaf de prachtig glooiende pistes die het gebied rijk is. Zowel Tonale Presena als Ponte Tonale. Het gebied in Passo Tonale is over het algemeen vrij rustig. Met name tijdens Italiaanse vakanties en in weekenden kan het een stuk drukker zijn, maar door de weeks heb je het gebied (bijna) voor jezelf. Dat en de vriendelijke en gemoedelijke sfeer onderscheiden dit gebied van de meeste grotere skigebieden in Italië.

Skiresort Madesimo

Madesimo is een prachtig oud stadje vlakbij het Comomeer in het Noorden van Italië. Op ruim twee uur rijden van Milaan is het een populair skigebied voor Milanezen. Ze vinden hier betaalbare pistes van hoge kwaliteit. Het wintersportgebied bij Madesimo is niet heel groot, maar door de grote verschillen in het terrein is er toch voor ieder wat wils. Het gebied wordt aangeduid als geschikt voor beginners en gevorderden, maar ook voor de betergeoefende skiërs en snowboarders zijn er voldoende uitdagingen te vinden. Vanwege de nabijheid van Bergamo en Milaan, kan het in het hoogseizoen erg druk zijn. Daarbij moet opgemerkt worden dat dit voornamelijk tijdens Italiaanse vakanties en in weekenden is. Daarbuiten zijn veel pistes bijna uitgestorven en heb je het rijk voor je alleen.

Volop rust tijdens wintersport Italië

Zeker als je geen zin hebt in de drukte van pistes zoals in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, dan is Italië met deze drie bijzondere skigebieden een aanrader voor iedere wintersportliefhebber. Italië heeft een brede waaier aan skigebieden in alle soorten en maten. Over het algemeen zijn de resorts betaalbaar, gastvrij en vriendelijk. Ook de hotels, bars en restaurants laten zich in Italië van hun beste kant zien, en barsten van de gastvrijheid. Dit is onvergelijkbaar met de drukke skigebieden in de omringende landen. Wintersporten in Italië moet je absoluut eens gedaan hebben.