Zo creëer jij ruimte in eigen huis

geplaatst op 07-12-2021
 Tweede woning 
Goed gebruik maken van ruimtes is belangrijk in het ontwerpen of renoveren van je huis. Het zorgt voor rust en je krijgt er een opgeruimd gevoel van. Er zijn allerlei trucs en tips om ruimte te creëren binnenshuis. Je hoeft namelijk écht niet per se te verhuizen voor meer leefruimte. Hieronder staan een paar tips voor je uitgelegd.
alt

Kies voor meer daglicht
Naast dat zonlicht een positief effect heeft op onze geestelijke gesteldheid, vergroot het ook de ruimtes in huis. Een simpele oplossing is het laten zetten van grote ramen. Hoe groter de raampartijen, hoe meer licht. Ook het vervangen van normale tussendeuren voor transparant glas is een optie. Heb je geen zin om je ramen te vergroten of deuren te vervangen? Ook de kleur van je muren speelt een rol in de hoeveelheid daglicht. Zo weerkaatsen lichte muren en vloeren meer licht dan donkere tinten.

Slim omgaan met meubelkeuzes
Het is natuurlijk voor de hand liggend, maar we benoemen het toch even. Meubels nemen immers veel ruimte in. Ga daarom slim om met meubels die plek inpikken. En dan hebben we het niet alleen over inklapbare bedden of banken in een studentenkamer. Ook in grotere ruimtes staan soms meer meubels dan nodig. Zo hoeft een rustgevende plek niet per se te bestaan uit veel verschillende meubelstukken. Zet bijvoorbeeld een relaxfauteuil neer bij het raam: meer dan dat heb je vaak niet nodig. Ook kun je een sta-op-stoel kopen die perfect op maat is gemaakt naar jouw wensen. Kijk waar ‘s ochtends de meeste lichtinval is en bepaal op basis van die informatie waar jouw relaxstoel komt te staan.

Voeg spiegels toe
De spiegeltruc wordt vaak toegepast. Het is een onwijs simpele manier voor het vergroten van bepaalde ruimtes. Zo creëert een spiegel in een kleine gang meer leefruimte. Ook spiegels op badkamers zijn een ideaal voorbeeld van een relatief kleine ruimte groot doen lijken. Let wel op: te veel spiegels is overbodig. Niet elke ruimte heeft deze truc nodig.   

Doorlopende ruimtes
Deze tip is wat minder makkelijk toe te passen, maar hij werkt enorm goed. Door het laten overlopen van ruimtes creëer je namelijk meer leefruimte. Dit doe je door het afbreken of weglaten van overbodige muren of wanden. Denk bijvoorbeeld aan openkeukens met een kookeiland in het midden. Openruimtes zorgen overigens niet alleen voor meer ruimte, het is ook nog eens gezellig. Zo kun je tijdens het koken blijven kletsen met huisgenoten of gasten.