Zo voorkom je op vakantie voortaan vakantiemiskopen

geplaatst op 12-11-2020
 Zomervakantie 
alt

Ga je op vakantie, dan ga je vermoedelijk ook op zoek naar een paar leuke vakantie outfits. Je bent niet de enige. Maar liefst 74% van de Nederlanders shopt nieuwe vakantiekleding, voordat ze naar hun bestemming vertrekken. Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook prima zomerkleding scoren in het winterseizoen. Een rondje online shoppen levert genoeg keuze op. Zo scoren we gemakkelijk die leuke sandalen om lekker over de boulevard te slenteren.

Al die last minute aankopen, zorgen helaas ook vaak geregeld voor miskopen. Zo mag je bij veel winkels je zwemkleding niet retourneren. Of dat jurkje, dat op de foto zo leuk leek, blijkt in het echt toch meer geschikt als wikkeldoek. Dat is jammer, want gekocht in de sale, betekent niet meer kunnen terugbrengen. Wat kunnen we doen tegen die aankopen waar we achteraf spijt van hebben? In dit artikel geven we je een aantal tips. Zo kun jij straks je geld beter besteden op je vakantiebestemming.

Waarom kopen we zo gemakkelijk?

Wij mensen zijn heel gemakkelijk te beïnvloeden. Zien we een kledingstuk in een mooie setting terug op Instagram? Dan willen we er ook zo uitzien.  Prijskaartjes met termen als “verlaagd in prijs” of “van…voor” doen het ook goed om ons te prikkelen. Zodra we het idee krijgen iets met korting te kunnen bemachtigen staan we op scherp. Het geeft ons het idee een goede aankoop te doen, terwijl enkel korting niet bepaalt of je aankoop de juiste is natuurlijk. Van kopen krijgen we een goed gevoel. Dat duurt maar eventjes, maar het draagt wel bij aan onze miskopen. Gelukkig kunnen we ook allemaal leren om ons impulsaankoop gedrag bij te stellen.

Wat kun je doen om een miskoop te voorkomen?

Veel vakantiekleding wordt vaak lastminute gekocht. Vanaf een week of drie voordat we vertrekken gaan we op zoek. Handiger is om veel ruimer van tevoren op zoek te gaan. Zo hou je tijd over om je nieuwe kleding uitgebreid thuis te passen en te retourneren binnen de bedenktijd. Ook is het een idee om setjes bij elkaar te leggen. Zo zie je in één oogopslag of dat ene leuke T-shirt wel zo goed past bij die rok. Misschien blijken de kleuren wel helemaal niet te matchen, dan kan het mooi terug naar de winkel.

Een budget met jezelf afspreken voorkomt dat je teveel uitgeeft. Ook kun je een maximaal bedrag aan contant geld meenemen. Zo geef je nooit meer uit dan de bedoeling was. Of misschien heb je nog een aantal cadeaubonnen ergens liggen van je verjaardag? Dan is dit het moment om ze in te leveren.

Wanneer wij eventjes wachten met onze aankopen, blijkt dat we in de praktijk veel minder aanschaffen. Dus, zie je iets wat je absoluut mee moet nemen in je koffer? Wacht een dag of twee en bedenk of je het nog steeds persé nodig hebt. Negen van de tien keer zie je er dan alsnog vanaf. Voortaan komen er bij jou geen ongedragen kledingstukken meer in je koffer retour.