2e huis kopen, maar in welk land ?

geplaatst op 21-03-2019
 Tweede woning 
U zit te denken om een tweede huis aan te kopen, maar u weet nog niet wat voor soort vakantiewoning u wilt aanschaffen en ook bent u er nog niet uit of een 2e woning in binnen- of buitenland wilt aanschaffen. Welke overwegingen moet u zelf maken en waar moet u goed op letten ?
alt

Waarom wil ik een vakantiehuis kopen ?

Wil ik er zelf van genieten of gaat het voornamelijk dienen als belegging ?
Wat voor omgeving zoek ik, waar wil ik een vakantiehuis kopen ?
Naar wat voor klimaat gaat mijn voorkeur uit ?
Wat voor budget heb ik om een recreatiewoning aan te schaffen ?
Wat voor type vakantiehuis wil ik aanschaffen ?

Als u deze vragen voor u zelf hebt beantwoord dan hebt u in ieder geval een beeld voor ogen wat voor soort object u graag wilt aanschaffen.
Als u besluit om tot koop van een tweede huis in Nederland over te gaan dan kunt u waarschijnlijk concreet spijkers met koppen gaan slaan. Besluit u in het buitenland recreatief vastgoed te kopen dan komen er een aantal zaken bij kijken waar u goed op moet letten.

Zaken waar u op te letten bij aankoop tweede huis in het buitenland

Wat zijn de gebruiken in het desbetreffende land ?
Wat is de valuta in het land waar u vastgoed wilt kopen ?
Hoe staat de makelaar bekend waar u zaken mee wilt gaan doen ?
Worden koopcontracten ook naar het Nederlands vertaalt ?
Wat zijn de bijkomende kosten als u onroerend goed aankoopt ?
Is er een vliegveld (indien gewenst) in de regio ?
Welke aparte bepalingen kunt u tegenkomen in de wetgeving ?
Is er een bouwvergunning afgegeven voor het 2e huis ?
Mag u zonder beperkingen uw vakantiehuis zelf gebruiken ?
Wat is de rol van de notaris in het desbetreffende land ?

Elk land heeft zo zijn eigen unieke kenmerken & gebruiken


Bovenstaande zaken zijn zo maar enkele dingen waar u op moet letten als u besluit om tot aankoop van een tweede woning in het buitenland over te gaan.
Het is erg belangrijk om het land waar u wilt aankopen goed te kennen. Ga er eens op vakantie in de verschillende seizoenen. Vooral als u zelf vaak gebruik wilt maken van uw vakantiehuisje is het belangrijk te weten dat ook in het laagseizoen er voldoende te beleven is. Neem ook een betrouwbaar persoon in de hand die voor u allerlei zaken ter plekke kan uitzoeken en regelen en niet te vergeten eventueel kan vertalen een goede makelaar kan wat dat betreft ook veel voor u doen.
Veel mensen zien tijdens de vakantie een huis of appartement waar ze op slag voor vallen. U zult niet de eerste zijn die in een opwelling een tweede huis koopt in het buitenland en pas later beseft wat u nu eigenlijk heeft aangekocht.
Zelfs landen in West-Europa zoals Frankrijk, Spanje en Italië hebben elk hun geheel eigen wetgeving het is dus van groot belang om u goed in te lezen in de juridische materie van het desbetreffende vakantieland. Ook met het oogpunt op het eventueel zelf resideren of verhuren uit het oogpunt van een stukje rendement op uw vastgoed, per land kunnen hier bepaalde restricties op zitten. Ook de rol van de notaris kan per land nog wel eens verschillen. Ze kunnen zelfs meerdere petten tegelijk op hebben.

Ook als u besluit in eigen land een recreatiewoning aan te kopen moet u natuurlijk wel alles goed checken voor u een handtekening onder een koopcontract zet. Maar kopen in eigen land is nog wel stukken makkelijker dan het buitenland.

Ik wil afsluiten met de gouden regel. Onderteken geen enkel contract voordat u precies weet wat u tekent.