De blokhut als recreatie

geplaatst op 08-07-2021
 Tweede woning 
De corona pandemie heeft gezorgd voor een run op blokhutten. Het typische houten verblijf is in menig achtertuin geplaatst. Omdat het extra ruimte oplevert en het is een aanwinst voor de tuin. Menig thuiswerker heeft er een extra kantoorruimte van gemaakt.
alt

Blokhut als kantoor
Of het thuiswerken het nieuwe normaal wordt is afwachten. Ondanks de versoepelingen die in gang zijn gezet is er niet de verwachting dat we weer voltijds het kantoor in kunnen. Het is afwachten hoe de Deltavirus zich ontwikkelt en hoe de vaccinaties beschermend blijven. Na de zomervakantie zal een hybride vorm van werken reëel zijn.

Extra ruimte
De blokhut als kantoor en werkruimte zal wel eventjes blijven. Trouwens een blokhut komt altijd wel van pas als extra ruimte. De tuinmeubels kunnen overwinteren en anders weten de kinderen wel raad met de extra overdekte speelruimte. Het is bij de aanschaf van een blokhut wel een punt om te weten waarvoor de ruimte wordt gebruikt.

Recreatiewoning
Een blokhut kopen in Nederland wordt steeds meer een investering in een recreatiewoning. Zeker op aantrekkelijke plekken is dit een alternatief voor de stacaravan. De architectuur is van dien aard dat er vele mogelijkheden zijn. Als bouwstijl zijn er vijfhoekige of vierkante blokhutten met verschillende dakvormen. De bouw dient geschikt te zijn voor bewoning en dat stelt eisen aan de fundering, isolatie en aansluitingen van nutsvoorzieningen.

Kopen of huren van grond?
Recreatiewoningen zijn minimaal 50 m2 maar liefst groter met minimaal twee slaapkamers op de verdieping en op de begane grond de keuken, living en toilet met hal. Exclusief montage en grond kost een prefab recreatiewoning minimaal zo’n 95.000 euro. De grondprijs is vooral afhankelijk van de locatie en de accommodatie van het recreatiepark. Een gouden regel is dat de grond even duur is als de bebouwing. Een andere optie is het huren van een standplaats. Gemiddeld betaal je tussen de 2000 en 4000 euro per jaar afhankelijk van de plek.

Het verschil van kopen of huren of zelfs pachten is een persoonlijke keuze en sterk afhankelijk van de financiële mogelijkheden. Bij eigen grond is er een mogelijkheid van een hypotheek. Bij huren of pacht is er een maximale periode maar er is meer vrijheid om bijvoorbeeld de recreatiewoning te verhuren zonder restricties van de hypotheekverstrekker.