2e huis kopen (of verkopen)

geplaatst op 12-09-2011
 Tweede woning 
alt

Nu net nadat u weer thuis bent gekomen van een leuke vakantie denkt u wellicht dat het perfect moment is gekomen voor het aankopen van een ​​tweede huis, u kent de regio en  het land en weet dat u zich hier optimaal thuis voelt. U kunt dan meerdere malen per jaar een lekker weekend, midweek of week de koffers pakken en heerlijk relaxen in uw eigen vakantiewoning. Voor een goed aanbod van recreatiewoningen die te koop worden aangeboden kunt u kijken op deze website. Het aanbod is van zowel particulieren als mede zakelijke partijen.

hoe uw tweede woning in de verkoop te zetten

U wilt geen recreatiewoning kopen maar juist verkopen, is dit het goede moment voor u en welke overwegingen moet u goed in acht nemen voordat u uw vakantiewoning in de verkoop zet. En hoe is de markt is er momenteel een kopersmarkt of is de positie van de verkoper sterker in de huidige markt ?
En wat zijn de verwachtingen op de recreatieve onroerend goed markt.
Het is een feit dat we momenteel niet in een sterke vastgoed markt zitten. Je ziet het aan de huizenprijzen in Nederland, de woningen staan ook veel langer te koop, hierdoor worden de prijzen gedrukt. De 2e huizenmarkt heeft wel een connectie met de reguliere woningmarkt maar er zijn toch wel verschillen tussen deze twee verschillende markten.
Het is momenteel ook ongewis hoe de tweede huizen markt zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Makelaars doen wel voorspellingen maar kunnen op dit moment geen deugdelijke onderbouwing geven. Doordat op dit moment de verkoop van vakantiehuizen ook lijkt te stagneren maakt het dat er particulieren op de markt verschijnen die nu hun slag willen slaan met het aankopen van een vakantiewoning. Vaak zien zij dit als een belegging en zullen zij nadat ze een vakantiehuis hebben aangekocht deze direct in de verhuur doen. Bovendien “gokken” zij op een herstellende vastgoedmarkt zodat het door hun aangekochte 2e huis de komende jaren een waardestijging zal laten zien. Maar let er wel op dat herstel van de tweede woning markt ook langer op zich zal laten wachten dan de reguliere huizenmarkt. De prijsdalingen zijn later ingezet, dit maakt het aannemelijk dat het herstel ook iets langer op zich zal laten wachten. De prijzen liggen de laatste jaren op een stabiel niveau. Als u bijvoorbeeld 15 jaar geleden een tweede woning heeft aangekocht kunt u waarschijnlijk nog wel een leuke winst behalen bij verkoop. Maar als u vijf jaar geleden recreatief vastgoed heeft gekocht dan zult u vermoedelijk geen of weinig rendement behalen bij verkoop van uw tweede huisje.
Als u een marktconforme verkoopprijs hangt aan uw 2e woning moet u er rekening mee houden dat er bij verkoop toch nog 10 a 15 % van vraagprijs afgaat. Tenzij u natuurlijk de tijd heeft en met niet minder dan de vraagprijs genoegen neemt. Maar vermoedelijk zult u dan nog wel enkele jaren eigenaar blijven van uw vakantiehuis.
 

recreatief vastgoed kopen hoe dit te financieren

Als u besloten heeft om nu te investeren in een appartement of villa in het buitenland en naarstig op zoek gaat naar het juiste object wat aansluit bij uw behoeften, dient u er rekening mee te houden dat u zelf een behoorlijke financiële armslag heeft. De tijden dat u 90 % (of meer) kunt voorfinancieren om een tweede huis in bijvoorbeeld ? Spanje of Italië aan te schaffen ligt achter u. Minimaal moet u uitgaan van 50 % eigen middelen. Houdt er ook rekening mee dat het financieren van onroerend goed in het buitenland ook andere regels en verplichtingen met zich mee kan brengen. Het orienteren op de tweede woningmarkt is dan ook erg belangrijk.
Ook als u besluit om een vakantiehuis in Nederland te kopen moet u in ogenschouw nemen dat er verschillen zijn in het kopen van een normaal huis en de aanschaf van een recreatiewoning. Laat u daarom eerst goed voorlichten voordat u daadwerkelijk de markt opgaat voor de aanschaf van een “second home”. Er zijn in Nederland enkele makelaars welke zich gericht hebben op de markt voor 2e woningen. Neem eens contact op met een makelaar welke zich richt op de recreatieve vastgoedmarkt.
Neem ook rustig de tijd voordat u een daadwerkelijk bod gaat uitbrengen op een vakantiehuis. U zult niet de eerste zijn die in een vlaag van vakantieblindheid een 2e woning in binnen- of buitenland aanschaft en pas later volledige inzage heeft welke financiële en juridische consequenties dit heeft. Dit zelfde geld voor het regelen van een hypotheek voor uw tweede huis. De verschillen kunnen soms tussen de geldverstrekkers. Wij raden u aan om in zee te gaan met een bank of instelling waar u in uw eigen taal de contracten kunt rondmaken. Laat voordat uw een hypotheek rondmaakt alle documenten doorlezen door iemand met expertise in deze markt. Geld wat u hieraan uitgeeft kunt u misschien wel in tienvoud uitsparen of in het slechtste geval u behouden voor een onverantwoorde investering in een vakantiewoning.

1 reactie

Jacob op 03-07-2012 om 08:12
een tweede huis aanschaffen is toch ook vooral van te voren alles overdenken wat is het budget en wat zijn de huizenprijzen in het land waar je een vakantiewoning wilt kopen hoe is de tweede huizenmarkt en welke makelaars staan goed bekend overdenk alles goed voordat je daadwerkelijk gericht op zoek gaat naar je tweede huis en stel van te voren een bedrag vast wat je maximale koopprijs zou mogen zijn
Reactie plaatsen