3 niet te missen tips voor je vakantie in de Hoge Venen

geplaatst op 18-01-2024
 Wandelen 
In het oosten van België is een zeer mooi, uitgestrekt natuurgebied terug te vinden dat luistert naar de naam 'Hoge Venen'. Je kan hier tal van verschillende activiteiten beoefenen. Zo is het niet alleen mogelijk om er mooie wandelingen te maken, daarnaast kan je er ook prachtige fietstochten ondernemen en is het mogelijk om er te langlaufen. Bovendien is het zo dat er verspreid over de Hoge Venen ook verschillende fijne stadjes zijn terug te vinden die allemaal het bezoeken meer dan waard zijn. Ben jij ook van plan om jouw volgende vakantie door te brengen in de Hoge Venen? Hou dan beslist rekening met de drie interessante tips die we op deze pagina voor je hebben opgesomd.
alt

Ontdek de geweldige natuur van de Hoge Venen

De eerste tip is misschien een beetje voor de hand liggend, maar daarom niet minder belangrijk. De Hoge Venen is een regio welke deel uitmaakt van het natuurpark Hoge Venen-Eifel. Ze vormt als het ware een overloopgebied welke zich bevindt op de grens van de Ardennen en de Eifel. Ze beschikt in totaal over een oppervlakte van zo'n 45 vierkante kilometer en herbergt het 'Signaal van Botrange' welke beschikt over een hoogte van zo'n 695 meter. Daarmee vormt ze het hoogste punt van België.

Voor het grootste gedeelte van de Hoge Venen geldt dat ze bestaat uit hoogveenlandschap. Verder is het zo dat het landschap zich kenmerkt door de aanwezigheid van bossen, heidevelden, graslanden en weiden. Daarnaast is bekend dat er in deze omgeving ook heel wat wild is terug te vinden. Denk hierbij niet alleen aan edelherten en reeën, maar wat bovendien ook te denken van wilde zwijnen en zelfs indrukwekkende lynxen? Ook deze dragen uiteraard bij aan het unieke karakter van deze regio.

De Hoge Venen vormen een prachtig wintersportgebied

Voor heel wat mensen geldt dat ze vrezen dat ze om te wintersporten een behoorlijke afstand moeten afleggen. Dit is niet helemaal correct. De Oostkantons bestaan uit zes gebieden die tijdens de wintermaanden gebruikt kunnen worden om in te wintersporten. Het gaat hierbij om gebieden waar niet alleen skiërs en langlaufers, maar ook andere wintersporters terecht kunnen. Tijdens de wintermaanden is het zo dat verschillende paden dan uitsluitend toegankelijk zijn voor langlaufers. Heb je geen eigen ski's en wil je deze bijgevolg graag huren? Dan kan je daarvoor terecht in het natuurcentrum Huis Ternell.

De pistes die deel uitmaken van het Hoge Venen gebied overbruggen geen al te grote hoogte. Dit zorgt ervoor dat ze zich uitstekend lenen om gebruikt te worden door het hele gezin. Je dient er natuurlijk wel rekening mee te houden dat deze regio minder sneeuwzeker is dan de skigebieden die in met name de Alpen zijn terug te vinden. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je hier zo goed als elk jaar wel terecht kan voor de nodige dosis wintersportplezier.

Ook een aantal fijne steden om te ontdekken

De natuurpracht die je aantreft in de Hoge Venen zorgt ervoor dat we soms wel eens durven vergeten dat er ook tal van interessante steden terug te vinden zijn. In eerste instantie is er uiteraard de hoofdstad van het Duitstalige deel van België, namelijk Eupen. Deze stad werd gebouwd tegen de helling van het zogenaamde Vesderdal en is gelegen op ongeveer 15 kilometer van zowel de grens met Nederland als de grens met Duitsland. Interessant om te bezoeken in deze stad zijn het oudste godshuis, namelijk de Sint-Lambertuskapel evenals de vele voormalige ateliers en koopmanswoningen die er terug te vinden zijn. Daarnaast staat Eupen er ook om bekend enkele zeer interessante musea te huisvesten. Het gaat hierbij dan onder meer om het Eupener Stadtmuseum.

Aan de oostelijke grens van de Hoge Venen vinden we ook de plaats 'Monschau' terug. Deze bevindt zich net over de grens met Duitsland. Bovendien bevindt ze zich ook naast het natuurgebied van de Eifel. Monschau staat in het bijzonder bekend om haar oude, witte vakwerkhuizen. Bovendien is het zo dat er ook nog diverse relieken aangetroffen kunnen worden uit de textielindustrie. Het gaat hierbij onder meer om het Rotes Haus welke dateert uit het jaar 1760. Bovendien kan je hier ook een bezoek brengen aan de Burg Monschau. Deze burcht werd gebouwd in de veertiende eeuw en torent hoog boven de stad uit. In ieder geval mag het duidelijk zijn, indien je graag een vakantie dichtbij huis wil beleven kunnen de Hoge Venen zonder meer een absolute aanrader vormen!