3 tips voor een duurzame (recreatie)woning

geplaatst op 12-07-2022
 Tweede woning 
Kies je voor duurzame woningen dan draag je bij aan het verbeteren van het milieu. Duurzaam bouwen zorgt ervoor dat je bespaart op grondstoffen. Het is energiezuiniger in het gebruik en ook gezonder voor de gebruikers en bewoners. Duurzame (recreatie)woningen zijn volledig circulair door het gebruik van duurzaam en natuurlijk materiaal. Wil je graag een duurzame woning bouwen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij zetten hier wat tips op een rij.
alt

Isoleren is belangrijk

Zorg voor een goed geventileerde en geïsoleerde woning. Dakisolatie en beglazing zijn belangrijke investeringen, het verhoogt het wooncomfort. De woning warmt sneller op en de binnentemperatuur blijft constant. In de wintermaanden voorkomt het tocht en heb je geen last van kou in het huis. In de warme zomermaanden houdt isolatie de hitte buiten. Het is duurzaam om de woning te isoleren, omdat er daardoor minder wordt gestookt en er ook minder CO2 wordt uitgestoten. De isolatie van een woning zorgt ook voor minder geluidsoverlast. Heb je last van vochtproblemen? Dan is woningisolatie ook een verstandige keuze!

Kies zonnepanelen

Het is verstandig om te kiezen voor zonnepanelen zodat je altijd duurzame groene stroom beschikbaar hebt. Je bespaart geld en verdient over een langere periode het geld ook terug. De woning stijgt ook meteen in waarde en dat is voordelig wanneer je de woning wilt verkopen. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Je kunt het dan terugleveren aan de energieleverancier. Bespaar 600 euro per jaar met 10 zonnepanelen. Wil je de zonnepanelen beschermen? Kies dan voor een groendak met zonnepanelen. Dit is namelijk een goede warmteregelaar die de zonnepanelen goed beschermt. Dagelijkse opwarming en afkoeling van de zonnepanelen zorgt ervoor dat ze verouderen. Het groene dak geeft een verkoeling en daardoor kun je langer genieten van de zonnepanelen.  

Bespaar op verwarming

Kies voor een vernieuwde cv-ketel die veel zuiniger is dan de oude. Moderne ketels regelen de snelheid namelijk automatisch. Bespaar ook door de thermostaat niet te hoog te zetten en hem uit te zetten wanneer je niet in de woning bent. Warm water kun je ook makkelijker besparen door korter te douchen en geen bad te nemen. De woning verwarmen met een warmtepomp en vloerverwarming is veel energiezuiniger dan het traditionele verwarmingssysteem. 

Een duurzame (recreatie)woning creëren? Met deze tips kom je een heel eind en het levert je ook al snel wat euro’s per jaar op.