Bouwkavel gekocht in Spanje; het bouwproces

geplaatst op 02-07-2014
 Tweede woning 
alt

Spanje is uw favoriete vakantieland en u droomt al jaren om eigenaar te zijn van een eigen tweede huis in de heerlijke land. Uiteindelijk neemt u stelling en gaat u voor het waarmaken van uw droom. U kunt een vakantiehuisje kopen in Spanje maar natuurlijk ook voor een bouwkavel gaan!
Dit leidt uiteindelijke tot de aankoop van een eigen stuk grond in Spanje. Maar hoe het bouwproces in goede banen te leiden en gaat u de regie voeren of besteedt u dit uit aan een tussenpersoon of legt u uw lot in handen van een lokaal bouwbedrijf. Dit zijn zaken om goed over na te denken en door het nodige huiswerk te doen kunt u (figuurlijk) de fundatie leggen voor een succesvolle bouw van uw eigen recreatiewoning in Spanje. Want het verwezenlijken van uw Spaanse droom moet een “feestje” worden en door middel van een doordacht plan kunt u hier in grote mate zelf invloed op uitoefenen.

Wie gaat uw tweede huis in Spanje bouwen ?

Stel; u heeft een bouwkavel gekocht van de desbetreffende eigenaar en al dan niet middels een makelaar die als bemiddelaar heeft opgetreden. Mede doordat u het nodige voorwerk heeft gestoken in de aankoop van een bouwperceel in Spanje weet u precies wat de bouwbestemming is en de richtlijnen zijn voor het bouwen van uw eigen finca of andersoortige vakantiewoning in Spanje.
Maar nu komt de volgende fase, wie gaat het bouwproces in goede banen leiden en wie gaat de daadwerkelijke bouw doen. Als u zelf als “bouwopzichter” de regie wilt voeren over de nog te realiseren woning, dan is eigenlijk de enige goede manier op (semi) permanent aanwezig te zijn op de bouwplaats. Eigenlijk moet u elke dag dat er gebouwd wordt ter plekke zijn om vragen van de aannemer, onderaannemers, etc. te kunnen beantwoorden en tegelijkertijd kunt u ook controleren of de voortgang zodanig gaat zoals dit was afgesproken. Als u niet op zeer regelmatige tijden aanwezig kunt zijn op de bouwplaats dan wordt het bijna ondoenlijk om de voortgang in de gaten te houden. Dit is toch wel een cruciaal punt bij de realisatie van uw 2de huis in Spanje.

Weten wie je aanneemt voor het uitvoeren van de bouwwerkzaamheden

Voor de bouw van je Spaanse tweede woning zal je een bouwbedrijf of een aantal zzp,ers in de hand moeten nemen. Er zijn goede Spaanse bouwbedrijven die de lokale bouwmaterialen prima kunnen verwerken. In feite is dit dan ook een prima optie, maar de éne aannemer is de andere niet en check dan ook goed wat voor verleden dit bedrijf heeft en hoe het bekend staat. Vraag een referentielijst op van woningen die ze eerder in Spanje hebben gerealiseerd.
Vergeet ook niet dat de Spaanse taal voor moeilijkheden kan zorgen. Veel Spanjaarden zijn het Engels niet (of onvoldoende) machtig. Wellicht kun je een tolk inhuren die als bemiddelaar kan optreden tussen het bouwbedrijf en jezelf. Er zijn in Spanje dikwijls wel Nederlanders in te huren die de nodige bouwkundige kennis hebben en doordat ze vaak als jarenlang in Spanje wonen/resideren tevens een aardig woordje Spaanse spreken. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen deze man/vrouw aan te stellen als bouwopzichter. Dit is vooral handig als je zelf niet wekelijks in Spanje aanwezig bent en het bouwproces daarom niet op de voet kunt volgen.

Tweede woning in Spanje door Nederlanders laten realiseren

Ook zijn er Nederlandse bouwbedrijven actief in Spanje. Vooral aan de Costa Blanca en de Costa del Sol zijn deze te vinden. Maar ook hier geldt dat de kwaliteit van deze bedrijven nogal eens wil verschillen en ook dan doe je er verstandig aan om aannemer waarmee je in zee wilt gaan van te voren kritisch onder de loep te nemen. Hoe lang zijn ze al werkzaam in Spanje, neem contact op met vorige opdrachtgevers, ook is het belangrijk te weten of het om een (financieel) gezond bouwbedrijf gaat.
Uiteindelijk moet dit alles leiden tot je eigen recreatiewoning in Spanje. Kortom de het verwezenlijken van eigen Spaanse droom!

1 reactie

Fam. Gaasbeek op 06-08-2014 om 17:23
Aan de kustlijn van Spanje liggen er talloze bouwpercelen die te koop zijn. Maar wat ook iets kan zijn voor de "doe het zelfvertrouwen" zijn de gestarte bouwprojecten die voortijdig geëindigd zijn. Deze kun je nogal eens goedkoop opkopen en zodoende voor een gunstige prijs je eigen vakantiehuis in Spanje realiseren. Als je ter plaatse bent kun je zo langslopen bij enkele lokale Spaanse makelaars. Op deze wijze heb je snel een idee war er zoal te koop is aan percelen en niet afgebouwde woningen.
Reactie plaatsen