3 tips voor het verkrijgen van jouw ideale recreatiewoning

geplaatst op 07-07-2021
 Tweede woning 
alt

Wie droomt er niet van een tweede woning, een recreatiewoning? Het is heerlijk om jezelf aan het eind van de werkweek even terug te kunnen trekken in je tweede huis. Weg van de alledaagse drukte, een moment om te genieten van je gezin en al het moois om je heen! De aankoop van een recreatiewoning kan ook interessant zijn, om deze vervolgens een deel van het jaar te verhuren aan anderen. Op deze manier verdien je de investering in de recreatiewoning langzaamaan weer terug. Er zijn verschillende manieren om een tweede huis te kopen. Een hypotheek berekenen met een online tool kan een goede eerste stap zijn. 

Gesprek met de hypotheekadviseur 
Mogelijk is je vermogen nog niet toereikend voor de aankoop van een tweede huis. Een gesprek met de hypotheekadviseur kan helpen de aankoop van een recreatiewoning mogelijk te maken. Door je financiële situatie in kaart te brengen, bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn. Dit is logischerwijs het makkelijkste, wanneer de je hypotheek op je eerste woning volledig hebt afgelost. Online vind je tools, waarmee je kunt berekenen wat momenteel je maximale hypotheek is. Het geeft een indicatie van je mogelijkheden om een tweede huis te kopen. 

Vakantiewoning uit eigen zak bekostigen 
Naast de mogelijkheid om de vakantiewoning middels een lening te bekostigen, kun je er ook voor kiezen deze uit eigen zak te betalen. Zeker wanneer je een woning met overwaarde verkocht hebt en inmiddels wat kleiner bent gaan wonen, kan dit een goede optie zijn. Het is prettig om geen lening meer op de recreatiewoning te hebben, zodat je hier optimaal van kunt genieten. Eventueel kan een kleine lening interessant zijn om de recreatiewoning op te knappen en te verbouwen, zodat deze naadloos aansluit op je wensen. 

Samen met anderen een recreatiewoning kopen 
Een derde optie om eigenaar te worden van een recreatiewoning is het bekostigen hiervan met anderen. Vaak zal je niet wekelijks in de vakantiewoning zitten. Dit geldt in het bijzonder voor een vakantiehuis in een ander land. Door de kosten te delen met een of meerdere andere gezinnen, hoeft de aankoop hiervan helemaal niet zo’n grote investering te vergen. Zorg dat contractueel goed wordt vastgelegd, wat er gebeurt op het moment dat een van de betrokkenen niet langer eigenaar van de vakantiewoning wil zijn. Het voorkomt conflicten op een later moment en maakt dat de vakantiewoning ook echt de ontspanning biedt, die je hiervan verwacht.