4 voordelen van kunststof in en rondom huis

geplaatst op 13-06-2023
 Tweede woning 
Waar er vroeger vaak hout gebruikt werd in en rondom huis, zien we tegenwoordig steeds vaker dat mensen kiezen voor kunststof. Heeft jouw woning nog veel hout, maar ben je van plan om je huis binnenkort grondig te verbouwen? Dan twijfel je misschien of je hout moet vervangen door kunststof. Om deze twijfel weg te nemen, lees je hier wat de voordelen van kunststof in en rondom huis zijn.
alt

1. Onderhoudsvriendelijk
Als je nu nog veel hout in en rondom je huis hebt, ben je waarschijnlijk flink wat tijd kwijt aan onderhoud. Zo moet je houten gevelbekleding en kozijnen bijvoorbeeld regelmatig onderhouden. Als je er niets aan doet, wordt het materiaal namelijk steeds minder mooi. Zo verkleurt hout en kan het uiteindelijk zelfs gaan rotten. In dat geval ontkom je er niet aan om houten gevelbekleding of kozijnen te vervangen.

Kies je voor kunststof gevelbekleding? Dan is onderhoud eigenlijk niet nodig. Kunststof verkleurt namelijk niet door zonlicht. Daarnaast neemt het geen vocht op, waardoor het niet kan gaan rotten. Om kunststof gevelbekleding mooi te houden, is het vaak al voldoende om af en toe schoon te maken. Hiervoor heb je meestal al voldoende aan warm water en een zachte doek of spons. Je kunt eventueel een mild schoonmaakmiddel gebruiken als de gevelbekleding erg vies is.

2. Duurzaam
Een tweede voordeel van kunststof ten opzichte van hout is dat het een stuk duurzamer is. Kies je bijvoorbeeld voor een pvc-vloer in plaats van een echte houten vloer? Dan beleef je hier doorgaans veel langer plezier aan. Dit komt vooral doordat een kunststof vloer niet gevoelig is voor krassen. In een houten vloer kunnen wel krassen ontstaan. Deze kun je weliswaar wegwerken, maar dit kost je tijd en moeite. Een vloer van pvc kan tot 30 jaar meegaan, maar sommige vloeren zijn na 15 jaar ‘op’. Dit verschil wordt veroorzaakt door de dikte van de toplaag. Houd hier dan ook rekening mee als je een houten vloer gaat vervangen door een pvc-vloer.

3. Veelzijdig
Wie denkt dat kunststof alleen maar gebruikt wordt voor gevels en vloeren, heeft het mis. Dit materiaal is namelijk bijzonder veelzijdig. Zo hebben veel huizen bijvoorbeeld kunststof kozijnen en bovendien worden vensterbanken ook steeds vaker van dit materiaal gemaakt. Hier houdt het niet bij op, want kunststof is bovendien verkrijgbaar in talloze kleuren. Daarnaast kun je tegenwoordig kunststof met houtnerf kopen.

4. Goedkoper
In de aanschaf is kunststof een stuk duurder dan hout. Laat je hier niet door weerhouden om voor kunststof in en rondom huis te kiezen, want onderaan de streep ben je vaak goedkoper uit. Dit komt vooral doordat kunststof een (veel) langere levensduur heeft dan hout. Bovendien hoef je allerlei onderhoudsproducten te kopen, zoals verf, kwasten, schuurpapier, beits en ga zo maar door.