5 tips voor een groene recreatiewoning

geplaatst op 20-07-2023
 Tweede woning 
alt

Als er iets is dat we van de pandemie hebben geleerd, dan is het wel hoe blij we worden van de natuur. Tijdens de lockdowns konden we niet veel meer dan lekker buiten zijn. Daar merkten we hoe gezond de natuur eigenlijk voor ons is. De frisse lucht, de rust, het groen… daar wordt ons hoofd én lijf hartstikke blij van.

Het is dus niet zo gek wanneer je je vakantiewoning wat meer wil vergroenen. Dat kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van boompjes in een grote plantenbak in de tuin, maar ook aan het aanschaffen van zonnepanelen. In dit artikel geven we je een paar simpele tips voor een groene recreatiewoning.

1. Begin met tegel wippen en het zaaien van graszaadjes

Beschikt je vakantiehuis over een mooie tuin waar veel tegels te vinden zijn? Stap één om je leefomgeving daar groener te maken, is om te beginnen met tegelwiggen. In andere woorden: haal de tegels weg waar dat kan en plant er een groene strook of een stuk gras. Een mooi gazon in de tuin van je vakantiewoning is ideaal! 

Dat ziet er namelijk niet alleen een stuk groener uit, maar zorgt ervoor dat je woning direct een stuk aantrekkelijker wordt. Wanneer je je vakantiehuis verhuurt, kunnen gasten lekker op het gras zitten, kunnen kindjes er spelen en is een grasmat voor honden ook de ideale plek om te relaxen. Een mooi gazon is dus een goede basis voor een groene tuin.

2. Plant jonge boompjes rondom je recreatiewoning

Een andere manier om op een eenvoudige wijze groen toe te voegen aan de leefomgeving van je vakantiewoning is om jonge boompjes te planten rondom het huis. Er zijn allerlei mooie bomen die het heel goed doen in de tuinen in Nederland en ver daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan een appelboompje of een fruitboom waar peren aan groeien!

Heb je niet de ruimte om de boompjes in de grond te planten, dan is het aan te raden om voor een grote plantenbak her en der te gaan. Op die manier verspreid je het groen in de natuur en heb je alsnog genoeg ruimte om zo’n boompje te laten groeien. Je zult zien dat twee of drie boompjes al een groot verschil maken in de tuin van je recreatiewoning.

3. Eigen zonne-energie opwekken met zonnepanelen

Wil je nog net een stapje verder gaan dan is het wellicht een idee om je eigen groene stroom op te wekken. Dat is niet direct een groen onderdeel in of rondom je tuin, maar past wel heel goed binnen de natuur – nu én voor de toekomst. Groene energie heeft namelijk een duidelijk effect op de natuur, omdat er veel minder CO2 vrijkomt bij de productie (in vergelijking met de productie van grijze stroom).

Het milieu en de natuur wordt minder snel aangetast door groene stroom. Daarom is het zeker een idee om zelf zonnepanelen aan te schaffen zodat je je eigen groene energie op kunt wekken. Op die manier ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar bespaar je uiteindelijk ook nog eens geld. Nadat je de investering eruit hebt, betaal je niks voor zonne-energie. De zon is immers gratis!

4. Ga voor een groene wilde tuin met bloemen en planten

Vind je de stap naar zonnepanelen voor nu nog te groot? Geen zorgen, er zijn nog veel meer manieren om de tuin van je recreatiewoning groener te maken. Zo is het aan te raden om naast een gazonnetje en een paar bomen in grote plantenbakken te gaan voor een stuk wilde tuin. Dat wil zeggen: laat de natuur de vrije loop gaan met af en toe een handje hulp bij het snoeien van planten.

Wanneer je zelf voor een basis zorgt met enkele planten en bloemen zul je zien dat de natuur het geheel al gauw overneemt. Ga hierbij het liefst voor planten met grote bladeren, omdat dergelijke planten het beste CO2 opnemen en omzetten in zuurstof. Dat is beter voor je tuin en voor het milieu én ziet er ook nog eens hartstikke gezellig uit.

5. Natuurlijke tuinafscheiding in tuin van recreatiewoning

Tot slot nog een handige tip om meer natuur en groen in je tuin te hebben: door een natuurlijke tuinafscheiding te plaatsen. Er zijn diverse opties voor een dergelijke afscheiding van jouw tuin met die van de buren. Een groene haag zoals een goede beukenhaag is bijvoorbeeld een echte aanrader. Daarmee heb je nog meer natuur in je leefomgeving én genoeg privacy.

Maar: ook een andere soort afscheiding is goed, zolang het maar in het vakje ‘natuur’ of ‘groen’ past. Denk bijvoorbeeld aan een houten schutting of een afscheiding gemaakt van wilgentakken. Of ga voor een bamboe schutting, een rieten schutting of een afscheiding van steenkorven. Er is van alles mogelijk!