Op zoek naar een recreatiewoning naast je bestaande huis

geplaatst op 07-03-2023
 Tweede woning 
alt

Droom je over een plek om je in de weekenden of vakantieperiodes terug te kunnen trekken met het gezin? Wil je de mogelijkheid hebben te ontsnappen aan je dagelijkse sleur, door tijdelijk elders te verblijven? Wellicht is de aankoop van een recreatiewoning in dat geval wat voor jou. Start je zoektocht online, door allereerst te bepalen binnen welk gebied je een vakantiewoning aan zou willen kopen. Kijk vervolgens op welke vakantieparken losse bungalows of complete huizen worden verkocht. Het proces rond de aankoop van een vakantiehuis is vergelijkbaar met die van je reguliere woning. Laat een taxatie van het huis uitvoeren als de verkoper dat niet gedaan heeft, bereid op basis daarvan een reëel bod voor en zorg vervolgens voor een koopakte. Dat klinkt eenvoudig; logischerwijs kost het in de praktijk meer moeite. 

Laat je ondersteunen door een aankoopmakelaar 
Mocht het niet lukken zelf een geschikt vakantiehuis te vinden, dan zou je een aankoopmakelaar in de arm kunnen nemen. Een aankoopmakelaar kiezen doe je door de kosten van verschillende makelaarskantoren in de regio met elkaar te vergelijken. Er kunnen grote verschillen zitten in de tarieven die men vraagt voor de ondersteuning bij de aankoop van een (tweede) huis. Een aankoopmakelaar zoekt op basis van jouw wensen naar een geschikte recreatiewoning. Vervolgens plant deze de bezichtiging voor je in, denkt hij of zij na over de strategie die gevolgd zou moeten worden bij de onderhandeling en neemt deze onderhandelingen indien gewenst van je over. Zo heb je zelf weinig omkijken meer naar de aankoop van een vakantiehuis. 

In orde maken van de financiering voor een vakantiehuis 
Er zijn verschillende manieren waarop je een recreatiewoning kunt financieren. Bekostig deze uit eigen vermogen, of verzilver bijvoorbeeld een deel van de overwaarde op je eigen huis. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over je overwaarde verzilveren. Soms is ook het afsluiten van een tweede hypotheek mogelijk, waarbij je reguliere woning als onderpand van die hypotheek dient. Logischerwijs is een dergelijke constructie uitsluitend mogelijk, wanneer de hypotheek op de eigen woning voor een groot deel afgelost is. Houd bij het in orde maken van de financiering voor de aankoop van een recreatiewoning rekening met eventuele werkzaamheden die nog moeten worden uitgevoerd aan het pand. Wellicht wil je het toilet of de keuken laten vervangen. 

Tip: na de aankoop van een vakantiehuis kun je deze te huur aanbieden. Zo verdien je de investering in de recreatiewoning terug.