6 Belangrijke punten voor het onderhoud van je vakantiewoning

geplaatst op 09-05-2023
 Tweede woning 
Ben je de trotse eigenaar van een vakantiewoning? Dan weet je als geen ander dat het onderhoud van je woning van groot belang is. Om te zorgen dat je huurders altijd tevreden zijn en je huisje in goede conditie blijft, zal je regelmatig onderhoud moeten plegen. In dit artikel bespreken we zes belangrijke punten voor het onderhoud van een vakantiewoning.
alt

1. Kozijnen

Kozijnen zijn een belangrijk element van je vakantiewoning. Ze dragen niet alleen bij aan de uitstraling van je woning, maar ze hebben ook een functionele rol. Houten kozijnen moeten regelmatig worden geschuurd en gelakt om ze in goede staat te houden. Wanneer het tijd is voor nieuwe kozijnen, is het dan ook slim om te overwegen kunststof kozijnen op maat te laten maken. Kunststof kozijnen hebben namelijk verschillende voordelen ten opzichte van houten kozijnen. Zo zijn ze onderhoudsarm, isoleren ze beter en gaan ze langer mee. Bovendien zijn kunststof kozijnen verkrijgbaar in verschillende kleuren en profielen, waardoor je altijd iets kunt vinden wat bij de stijl van jouw vakantiewoning past.

2. Schilderwerk binnen

Het schilderwerk binnen in het huisje vraagt om periodiek onderhoud om ervoor te zorgen dat jouw gasten zich thuis voelen in de woning zonder last te hebben van afbladderende verf of lelijke vlekken op de muur. Een goede schilderbeurt geeft de woning een frisse uitstraling en kan de levensduur van het interieur verlengen. Je kunt natuurlijk zelf de rollers en kwasten ter hand nemen, maar het is aan te raden om eens in de 5 tot 7 jaar het binnenwerk van je vakantiewoning te laten schilderen door een professionele schilder. Dit zorgt niet alleen voor een mooi eindresultaat, maar bespaart ook nog eens tijd en geld op lange termijn omdat het toch net iets ‘strakker in de lak’ zit. Dit is toch echt van belang!

3. Onderhoud elektrische apparaten

Onderhoud van elektrische apparaten is belangrijk om veiligheid te garanderen en ervoor te zorgen dat deze goed blijven functioneren. Elektronica zoals televisies, koelkasten en magnetrons worden vaak gebruikt door gasten in jouw vakantiewoning waardoor ze sneller slijten dan gebruikelijk. Zorg er daarom voor dat je regelmatig alle elektrische apparaten controleert en vervang onmiddellijk kapotte of gevaarlijke onderdelen. Het is zelfs aan te bevelen om na elke vertrekkende gast even het huisje te doorlopen om alles te inspecteren op gebreken. Zorg er bovendien voor dat de handleidingen altijd beschikbaar zijn voor je gasten zodat zij deze kunnen raadplegen indien nodig.

4. Vloeren

De vloer is misschien wel het meest intensief gebruikte oppervlak in jouw vakantiewoning. Het is daarom belangrijk om deze regelmatig schoon te maken of zelfs compleet te vervangen indien dit nodig is. Kies bijvoorbeeld voor een makkelijk schoon te houden vloerbedekking of tegels die tegen een stootje kunnen. Regelmatig onderhoud van vloeren zal bijdragen aan een schone en frisse uitstraling van jouw woning.

5. Matrassen en beddengoed

De meeste vakantiegangers zullen voornamelijk gebruik maken van de slaapkamer tijdens hun verblijf. Zorg er daarom voor dat deze ruimte goed onderhouden wordt en regelmatig gereinigd wordt. Een goede nachtrust is namelijk essentieel voor tevreden gasten! Zorg ervoor dat je periodiek de matrassen vervangt of reinigt om hygiëne te garanderen en bed bugs te voorkomen. Het beddengoed moet uiteraard ook regelmatig worden gewassen om een frisse geur en uitstraling te behouden.

6. Onderhoud van huishoudelijke apparatuur

Huishoudelijke apparatuur moet vanzelfsprekend ook onderhouden worden, afhankelijk van welke apparaten er in het huisje aanwezig zijn uiteraard. Controleer en reinig de filters regelmatig van de vaatwasser, wasmachine en afzuigkap. Oven en magnetron moeten periodiek gereinigd worden. Jaarlijks onderhoud aan airconditioner en verwarming kun je waarschijnlijk het beste overlaten aan een professional. De televisie en tv-box kun je stofvrij maken met een blower of föhn om de levensduur te verlengen. Check ook regelmatig of de batterijen van de afstandsbediening vervangen moeten worden. 

Conclusie

Het onderhoud van een vakantiewoning is belangrijk om ervoor te zorgen dat gasten zich thuis voelen, maar ook om de levensduur van je woning te verlengen. Maak je recreatiewoning nog mooier en beter verzorgd. Voer regelmatig inspecties uit en vernieuw of repareer wat nodig is. Zorg voor strakke kozijnen en schilderwerk, goed werkende apparaten en schone, comfortabele bedden. Houd deze 6 punten in gedachten bij het onderhouden van jouw vakantiewoning. Als alles in huis in goede staat is en naar behoren werkt, krijg je tevreden huurders die misschien wel een keer terugkomen. Of ze bevelen je aan anderen aan. Mond-tot-mondreclame is nog steeds de beste en sterkste marketingvorm!