7 Tips tegen de hitte op vakantie

geplaatst op 09-10-2015
 Zomervakantie 
alt

Als je op vakantie gaat naar Spanje, Griekenland of een ander warm land zal je te maken krijgen met hitte. Een andere hitte dan we gewend zijn in Nederland. Dat is maar goed ook, want dat is de reden waarom we op vakantie gaan. We hebben 7 tips op een rij gezet hoe jij je tegen de hitte kunt beschermen!

1. Blijf voldoende water drinken

Het klinkt erg logisch en dat is het ook: blijf voldoende water drinken met warm weer. Het is raadzaam om minstens twee liter water per dag te drinken. Je kunt het beste alcohol vermijden tijdens de warme dagen, omdat alcohol ervoor zorgt dat je juist vocht verliest. Water heeft de voorkeur, maar je kan je dorst af en toe ook met iets anders lessen.

2. Blijf uit de zon

De zon is tussen 12.00 en 16.00 het sterkst. Je kunt op dat moment beter de zon vermijden. Mocht je toch de zon in gaan, kun je het beste beschermende kleding dragen. Bedek je hoofd met een pet, draag een zonnebril en doe alleen lichtgekleurde kleding aan. Donkere kleuren nemen hitte op, maar lichte kleding stoot daarentegen juist zon af.

3. Houd je vakantiehuis koel

Als je in een warm land verblijft, kun je het beste je vakantiehuis zo koel mogelijk houden. Je kunt bijvoorbeeld je gordijnen dicht doen en ramen gesloten houden. Je kunt ’s avonds en ’s nachts prima ventileren als de zon eenmaal gedaald is.

4. Douchen onder lauw water

Het klinkt totaal onlogisch, maar je kunt het beste douchen onder lauw water. Natuurlijk ga je het liefst onder een koude douche met het warme weer, maar koud water bevordert de uitdroging van je lichaam. Je kunt daarom het beste douchen onder lauw water.

5. Eet lichte maaltijden

Het is verstandig om lichte maaltijden te nuttigen op een warme dag. Zware maaltijden zorgen voor een stijging van je lichaamstemperatuur. Je lichaam moet namelijk eten verteren wat zorgt voor een hogere lichaamstemperatuur. Je kunt een zonnesteek oplopen op het moment dat je lichaamstemperatuur te veel stijgt. Lichte maaltijden hebben daarom de voorkeur!

6. Gebruik een koele handdoek

Regelmatig een koele handdoek in je nek leggen is geen slecht idee. Daarnaast kun je regelmatig een koud washandje over je gezicht heen halen om af te koelen. Een keertje extra je handen wassen is ook geen verkeerd idee, omdat dit ook een afkoelende werking heeft.

7. Vermijd inspanning

Eerder noemden we al de meest warme uren van de dag: tussen 12.00 en 16.00. Dit zijn de uren dat je inspanning beter kunt vermijden. Uiteraard warmt je lichaam zich op bij inspanning.