Financier de aankoop van je vakantiewoning

geplaatst op 09-11-2017
 Zomervakantie 
alt

Een vakantiewoning: het is iets waar velen van dromen. Gelukkig zijn er dan ook verschillende manieren om zo'n grote investering te financieren. Hoewel het misschien een onmogelijke opdracht lijkt om een extra woning te kopen (een eerste woning is op zich immers al duur genoeg), toch is het de moeite waard om op zoek te gaan naar middelen die je hierbij kunnen helpen.

Welke methodes zijn er allemaal zijn en welke voordelen bieden deze? Het volgende overzicht geeft je wat meer informatie over mogelijke vormen van financiering voor een vakantiewoning.

Hoe kun je een vakantiewoning financieren?

Een vakantiewoning is dan wel meestal iets kleiner (en goedkoper) dan een gewoon huis, toch gaat het om een heuse investering waar heel wat bij komt kijken. Als je koste wat het kost een vakantiewoning wil kopen, dan kunnen de volgende financieringstips je goed helpen.

1. Geld lenen bij een bank voor een vakantiewoning

Eerst en vooral is het natuurlijk een mogelijkheid om geld te lenen bij een bank voor de financiering van je vakantiewoning. Het is de meest voor de hand liggende oplossing. Bij geld lenen is het natuurlijk belangrijk dat je op zoek gaat naar manieren om dit terug te betalen. Op die manier vermijd je problemen in de toekomst.

2. Hypotheek afsluiten

Je kunt er voor kiezen om een hypotheek af te sluiten voor de recreatiewoning. De bank controleert dan of je een extra hypotheek kunt betalen, als je er al een hebt. Wel moet de vakantiewoning dan aan bepaalde eisen voldoen. Niet heel veel hypotheekverstrekkers willen een hypotheek bieden voor recreatiewoningen. 

3. Sparen, sparen, sparen

Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon goed te sparen voor de financiering van je vakantiewoning. Op die manier ben je zeker dat al het nodige geld uit je eigen zak komt, en hoef je je dus geen zorgen te maken over schulden. Het kan natuurlijk heel wat tijd en werk kosten om een heuse som bij elkaar te sprokkelen, maar het resultaat is het dan wel meer dan waard.

4. Beroep doen op familie 

Als sparen en geld lenen via de bank niet echt een optie is omdat je eigenlijk niet heel veel inkomsten hebt, dan kun je natuurlijk ook geld lenen van je ouders of andere familieleden. Het voordeel is dat de regels iets minder streng zijn dan bij een bank, het nadeel is dat je waarschijnlijk niet zo veel geld zal kunnen lenen. Maak in elk geval duidelijke afspraken en leg deze vast.

5. Vakantiewoning delen

Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een vakantiewoning met iemand anders samen aan te schaffen; je bent toch niet 24/7 in dat huisje. Op die manier ligt de som voor elke persoon veel lager. Een win-win situatie.

Rust, plezier en huren

Een vakantiewoning klinkt misschien als een ver gegrepen investering, niets is onmogelijk. Of je nu geld leent bij de bank of familie, of gewoon zelf spaart en alles uit je eigen zak betaalt, uiteindelijk zal het comfort van de vakantiewoning alle moeite méér dan waar geweest zijn! Rust en plezier is namelijk onbetaalbaar. En kun je het je toch niet veroorloven om een recreatiewoning te kopen? Dan kun je er wel voor kiezen om een recreatiewoning in Nederland te huren.