Acht handige tips om veilig te reizen door IJsland

geplaatst op 15-06-2023
 Tweede woning 
Handige tips om veilig te reizen door IJsland: lees hier waar je op moet letten!
alt

Walvissen spotten, een geiser bezoeken, wandelen door de hoofdstad Reykjavik. IJsland heeft je zoveel te bieden, maar is het eigenlijk wel zo veilig? En waar moet je allemaal op letten? Hieronder vind je een overzicht met de acht beste tips waar je op moet letten om veilig door IJsland te kunnen reizen.

IJzige snelheden in IJsland
Rijden in IJsland is niet hetzelfde als rijden in Nederland. Je hebt er andere verkeersregels, andere snelheden, dus houd dat in de gaten. In drukbezochte gebieden is de maximale snelheid vijftig kilometer per uur. De belangrijkste regel is eigenlijk dat in plattelandsgebieden je tachtig kilometer per uur mag rijden op grindwegen en je op de geplaveide wegen de snelheidslimiet negentig kilometer per uur is. Het IJslandse landschap is bijzonder en erg mooi om naar te kijken, waardoor je aandacht niet op de weg kan zijn. Maar omdat sommige wegen daar anders zijn dan in Nederland, dien je daar goed voor uit te kijken.

IJsland: Extreem weer verwacht
In ons koude kikkerlandje vinden wij het al koud in de winter, maar in IJsland kennen ze temperaturen waar wij ons op voor moeten bereiden. Lees je daarom goed in als je naar IJsland gaat. Bekijk het weerbericht of er storm, regen of sneeuw valt en pas je planning daar op aan.

Ben je in nood? Gebruik de 112-app in IJsland!
Dit is een handige app als je op reis bent in IJsland. Deze app wordt in IJsland gebruikt voor je eigen veiligheid. De app heeft twee knoppen: een rode en een groene. Je drukt op de rode knop als je hulp nodig hebt. Dit is een noodknop. Je locatie wordt per sms verstuurd naar het SOS-centrum. Daarnaast heb je de groene knop. Dit is meer een 'check-in', zodat je locatie verstuurd wordt, in het geval dat er iets mocht gebeuren. De laatste vijf locaties worden dan verstuurd en zo heeft het SOS-centrum meer informatie over waar je je hebt bevonden. Ze raden aan dit te gebruiken.

Wandelen in Winterwonderland IJsland
IJsland is natuurlijk prachtig in de winter, maar zorg ervoor dat je goed voorbereid bent tegen de kou. Handig kan zijn om waterbestendige tassen te gebruiken voor kleren en andere spullen die je kwijt wilt. Probeer altijd je nieuwe apparatuur uit voordat je op reis gaat. In de winter is het aan te raden om thermo ondergoed mee te nemen. Als je gaat hiken, is een kompas, gps of map wel handig om mee te nemen. Zorg voor goede schoenen, ook tegen water. Neem een zaklamp mee en Eerste hulp benodigdheden.

Duiken in IJsland tussen twee continenten in
Dit is wel heel bijzonder, maar in IJsland kun je zo'n beetje tussen twee continenten in duiken: Europa en Amerika. Er wordt echter wel aangeraden om niet alleen te duiken, maar met liefst drie personen. Dat is niet veilig. Ook dien je rekening te houden met de lage temperatuur: tussen de 2-8 graden Celsius. Je moet echt een body drysuit aan voor duiken. De stromingen kunnen er krachtig zijn en de winden veranderen, dus let goed op als je van plan bent om te duiken. Dit laatste geldt natuurlijk voor meerdere watersporten.

Rivieren in IJsland oversteken doe je zo
In IJsland heb je veel revieren en als je deze wilt oversteken heb je rekening te houden met een aantal dingen. Het is handig om allereerst alvast je route uit te stippelen. Je kunt wandelstokken gebruiken om de rivier te trotseren. Het is beter om een rivier over te steken in de ochtend. Dan zijn de rivieren namelijk wat rustiger dan in de avond. Draag gemakkelijke kleding en zorg dat je je rugzak zo los kunt maken. Als je met een groep gaat, zorg dan dat je gearmd bent. Ga je alleen, zorg dan dat je kunt steunen op een wandelstok en ga met je gezicht stroomopwaarts.

Fotograferen gevaarlijk?
Je bent in IJsland en natuurlijk wil je thuis laten zien waar je allemaal geweest bent en wat je allemaal hebt gedaan. Je wilt je avonturen en herinneringen graag delen. Kijk alleen uit met waar je de foto maakt. Je kunt niet zomaar op de weg stoppen om een foto te maken. Dit is erg gevaarlijk. Kies daarom je fotolocaties zorgvuldig uit en zorg dat je veilig bent. Ook hierbij kun je de 112 app gebruiken om je locatie op te laten slaan.

Hoe rijd je veilig door IJsland?
Zoals al eerder genoemd moet je met een aantal dingen rekening houden als je een reis gepland hebt door IJsland. Dit is zeker van belang als je van plan bent met de auto te reizen. De wegtoestand is anders dan in Nederland, dus rijdt voorzichtig. In een auto moet altijd een waarschuwingsdriehoek aanwezig zijn, net als een eerste hulp kit. Het is verplicht om in jeeps een brandblusser te hebben, in andere auto's wordt het aangeraden.

Ik hoop dat deze acht tips je verder helpen met het plannen van je reis naar IJsland. Het is een prachtig land, maar er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Je kunt anders voor verrassingen komen te staan, dus hopelijk hebben deze tips je geholpen!