Alles over de financiering van een recreatiewoning

geplaatst op 09-08-2021
 Tweede woning 
Het kopen van een recreatiewoning is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Volgens de NVM was er in 2020 sprake van een stijging van maar liefst ruim zeventig procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit heeft meerdere oorzaken. Ten eerste zijn er steeds meer mensen voor wie een recreatiewoning een toevluchtsoord is. Dit omdat een normale huur- of koopwoning geen optie is door wachtlijsten, betaalbaarheid en krapte op de reguliere woningmarkt. Daarnaast zien meer mensen een recreatiewoning als interessante investering door de huidige lage rente op spaargeld. Tot is ook het aantal mensen toegenomen dat een tweede woning gebruikt om te recreëren en te genieten van de rust en ruimte. Vooral tijdens de coronacrisis heeft dit de populariteit sterk vergroot. Heb jij ook interesse in het kopen van een recreatiewoning? Hieronder lees je alles over de financiering ervan.
alt

Voorwaarden voor een hypotheek voor een recreatiewoning

Niet veel mensen zullen een recreatiewoning zomaar uit eigen zak kunnen betalen. Zeker met de stijgende prijzen zijn er steeds meer mensen aangewezen op een financiering. Financieel het meest interessant is te kiezen voor een tweede hypotheek. Vooral nu de hypotheekrente nog steeds extreem laag is. Hypotheekverstrekkers stellen echter wel een aantal eisen. Zo moet de recreatiewoning die je wil kopen in Nederland staan, van steen zijn en niet verplaatst kunnen worden, op eigen grond staan (de grond moet dus ook jouw eigendom zijn) en aangesloten zijn op het elektriciteits- en waternetwerk. Voldoet de woning niet hieraan? Dan kun je onderzoeken of het afsluiten van een persoonlijke lening wel een optie is.

Een lening- of hypotheekaanvraag vraagt tijd en aandacht

Een hypotheek- of leningaanvraag voor aan vakantiewoning is iets waar je niet te licht over moet denken. Net als bij een normale aanvraag wil de geldverstrekker een goede inschatting maken van het risico dat ze lopen. Een lening is tegenwoordig vaak wel al geheel digitaal en online aan te vragen. Houd bij een hypotheekaanvraag echter rekening met een behoorlijke papierhandel. Hoewel sommige hypotheekverstrekkers het mogelijk maken digitaal documenten aan te leveren, moet er vaak ook nog het een en ander geprint worden. Zorg dus voor een goede printer in huis, bijvoorbeeld een HP printer. Vergeet daarnaast ook niet altijd een inktcartridge op voorraad te hebben, of bestel bijvoorbeeld HP Envy 4500 inkt gemakkelijk online.

Geen hypotheekrenteaftrek, wel ander belastingvoordeel

Veel hypotheekverstrekkers bieden niet de mogelijkheid het volledige aankoopbedrag te financieren. Vaak is hieraan een maximum van zeventig procent van de woningwaarde gesteld. De overige dertig procent moet je zelf betalen uit spaargeld of door middel van een lening.

Alleen in uitzonderingsgevallen is de hypotheekrente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Ten eerste gaat het om de situatie waarin je een huurwoning hebt, maar ook een recreatiewoning hebt gekocht. Daarnaast is hypotheekrenteaftrek mogelijk als een recreatiewoning volgens de gemeente permanent bewoond mag worden, en het je hoofdverblijf is. Is je recreatiewoning een tweede woning? Dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Je kunt met een recreatiewoning overigens wel gebruikmaken van een ander fiscaal voordeel. Een recreatiewoning valt namelijk in box 3, waarin je belasting betaalt over je vermogen. De woningwaarde telt de Belastingdienst mee als je vermogen. De hypotheek mag je echter wel weer hierop in mindering brengen. Op deze manier betaal je over je vermogen minder belasting.

Je vakantiewoning verhuren

Spaargeld levert steeds minder rente op. Bovendien is bij veel banken het bedrag dat kosteloos gespaard kan worden al diverse keren verlaagd. Mensen zijn daarom steeds meer op zoek naar een rendabele investering. Wil je je recreatiewoning gaan verhuren? Dit kan gezien de grote vraag ernaar interessant zijn. De huuropbrengsten vallen overigens ook in box 3, en in veel gevallen hoef je er geen inkomstenbelasting over te betalen. Houd echter wel rekening met onderhoudskosten, energielasten en eventuele kosten als de verhuur via het park verloopt.

Check verder ook goed de voorwaarden die hypotheekverstrekkers stellen. Soms is een tweede hypotheek geen probleem als je de woning tijdelijk verhuurt. Er zijn echter wel vaak voorwaarden gesteld als het gaat om de maximale tijdsduur per verhuur, en geldt er een maximaal aantal dagen per jaar. Voor verhuur moet daarnaast vaak eenmalig toestemming gevraagd worden aan de hypotheekverstrekker. Vergeet tot slot ook niet de voorwaarden van de inboedel- en opstalverzekering te controleren. Zij vergoeden niet in alle gevallen schade die is ontstaan tijdens verhuur.